eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Gyurcsány: "bornírt ötlet" a népszavazás

Nem állunk meg, nem lassítunk, megyünk tovább - mondta hétfő reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában Gyurcsány Ferenc. Kóka János szerint a két párt rendezte a koalíciós zavarokat és megállapodott a további lépésekben.

A szocialisták és a szabad demokraták vasárnap írták alá annak a koalíciós megállapodásnak a kiegészítését, amely a kormányzat feladatait fogalmazza meg. A kiegészítés többtucatnyi reform elindítását és továbbvitelét rögzíti, a feladatokhoz felelősöket és határidőket rendel. Fő témái a gazdasági növekedés elősegítése, az egészségügy átalakítása, az ügynökügy lezárása és az egyházak finanszírozásának megújítása.

A közelmúltban többször is előfordult, hogy a kormány javaslatait a pártfrakciók a parlamentben nem szavazták meg. "Zavar keletkezett a rendszerben" - mondta Kóka János, aki szerint most megszületett a megállapodás a zavarok nélküli együttműködésről.

"Az elmúlt 17 év legnagyobb változásai"


Gyurcsány Ferenc úgy vélte, a koalíciós megállapodás célja egy erős és versenyképes ország megteremtése.

A két pártelnök egyetértett abban, hogy programjuk az elmúlt 17 év legnagyobb változásait valósítja meg. Gyurcsány úgy fogalmazott: egyszerre kell lebontani a régit és építeni az újat. Ahogy mondta: az emberek jelenleg a bontás terheit érzik.

Azt üzenik, hogy "van ingyen ebéd"


A miniszterelnök szerint a népszavazás "bornírt ötlet", azt üzeni az embereknek, hogy "van ingyen ebéd". Szerinte rosszul teszi az ellenzék, ha folyamatosan indulatokat kelt, és azt hirdeti, hogy a piac "az ördögtől van", a profit erkölcstelen.

A népszavazás kérdéseinek elfogadása az államnak mintegy 50 milliárd forintos hiányt okozna. "Aki kivesz a közösből, annak meg kell mondania, az elvett pénzt honnan pótoljuk" - mondta Gyurcsány.

Az adókról szólva a szocialista pártelnök bejelentette, hogy lesz ingatlanadó, amely a jelenleg fizetett ötféle különböző adóformát váltja fel. A mostanival ellentétben az új adó alapelve az lesz, hogy "fizessen többet, akinek drágább ingatlana van".

Átláthatóbb adórendszer

Kóka János szerint az adóterhelés összességében mintegy másfél százalékkal csökken, az adófizetési rendszer sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz.

Az egészségügy kapcsán mindkét politikus helyesnek nevezte a magántőke bevonását, amelytől a jobb és gazdaságosabb működést remélik. Kóka azt a példát hozta fel, hogy tegnaptól 550 gyógyszerkészítmény ára csökkent, amelynek következtében a betegek mintegy 40 milliárd forinttal kevesebbet fizetnek. A csökkenést azonban nem a megnövelt állami támogatás, hanem a gyógyszer-gyártók versengése eredményezte.

A koalíciós pártok népszerűségvesztéséről Gyurcsány azt mondta, hogy neki nem a népszerűségre, hanem egy erős ország építésére kell figyelnie. Ahogy fogalmazott: "Nem állunk meg, nem lassítunk, megyünk tovább."

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×