eur:
389.09
usd:
361.41
bux:
68680.19
2024. május 7. kedd Gizella

Változnak a vizitdíj-szabályok

Mától részben változnak a vizitdíj fizetésének szabályai; egyes munkakörökben dolgozók mentesülnek a díjfizetés alól, bizonyos ellátási formák igénybevételénél azonban többet kell majd fizetni.

A június közepén az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás értelmében, ha szolgálatteljesítés során szerzett sérüléseik következtében szorulnak ellátásra, akkor mentesülnek a vizitdíj-fizetés alól a Magyar Honvédség tényleges állományába tartozók, a határőrség, a rendőrség, a hivatásos katasztrófavédelem, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálat kötelékéhez tartozók és az Országos Mentőszolgálat állományában dolgozók.

Mentesülnek továbbá azok is, akik legalább 30 alkalommal adtak vért, és ezt igazolni is tudják, illetve nem kell a háromszáz forintot megfizetni a tüdőszűrő vizsgálatoknál, amennyiben a szűrés a fertőző betegségek és járványok megelőzése céljából történik.

Szintén nem kell fizetni azoknak a fiatal felnőtteknek, akik ugyan elmúltak 18 évesek, de nappali alapfokú és középfokú oktatási intézményben tanulnak, és az ellátást az iskola-egészségügy keretében veszik igénybe.

Nem kell majd kórházi napidíjat fizetni a tartós orvosi kezelés alatt állóknak, amennyiben alapbetegségükkel összefüggésben kezelik őket kórházban.

Fontos változás július 1-jétől, hogy hatszáz forintról ezer forintra emelkedik a vizitdíj mértéke, ha valaki - legyen gyerek vagy felnőtt - a szakorvosi ellátást nem ott veszi igénybe, ahova a háziorvos beutalta, vagy beutaló nélkül keres fel egy adott járóbeteg-szakrendelést, illetve a 18 év alattiaknak is emelt összegű díjat kell fizetniük, amennyiben indokolatlanul veszik igénybe az ügyeleti ellátást.

Az életbe lépett törvény egyben szabályozza a vizitdíj visszaigényléséhez szükséges jegyzői adatkezelést. Az eljárás során a jegyző a nyugtán, számlán szereplő nevet, a beteg taj-számát és egyéb adatait csakis az eljárás befejezéséig jogosult kezelni. (A 20 alkalomnál többször kifizetett vizitdíj visszaigényelhető, és ezt a jegyzőnél kell kezdeményezni.)

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×