eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kevés érdemi bejelentés érkezett a rendőrségi zöldszámra

A rendőri jogsértések, korrupció, hivatali visszaélések bejelentésére életre hívott zöldszámra, az indulása óta eltelt egy hónapban, 4.340 telefonhívás érkezett, ennek mindössze 2,5 százaléka, 109 hívás volt érdemi bejelentés - mondta Szabadfi Árpád dandártábornok, az országos rendőrfőkapitány helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tábornok elmondta, hogy egy közelmúltban készített felmérés szerint a rendőrök nem gondolják azt, hogy a zöldszámnak komolyabb hatása lenne a rendőri visszaélések visszaszorításában, a rendőrség vezetése mégis elkötelezett az ingyenesen hívható szám további üzemeltetésében.

Az állampolgárok a 06-80-204-830-as telefonszámon jelenthetik be, ha törvénysértést, jogszabálysértést vagy olyan intézkedést észleltek, amelyek nem felelnek meg a szabályoknak.

Szabadfi Árpád elmondta: a 109 érdemi bejelentésből 26 esetben bántalmazás, 24 esetben más bűncselekmény, 23 esetben korrupció, 20 esetben hivatali bűncselekmény volt a gyanú. További 10 esetben a rendőri intézkedést kifogásolták a bejelentők, 5 esetben a rendőrségi eljárást, és egy esetben katonai bűncselekmény gyanúja miatt telefonáltak.

Hozzátette: a 109 érdemi bejelentésből 51 esetben bebizonyosodott, hogy a bejelentés valótlan volt, az ügyet lezárták, a többiben folyik az eljárás. Három esetben büntetőeljárást kezdeményeztek, 27 ügy a nyomozó ügyészségre került, három esetben a büntetőeljárástól függetlenül indult fegyelmi eljárás, két esetben pedig megszüntették az érintett rendőr szolgálati viszonyát.

A tábornok emlékeztetett rá: kezdetben többen panaszkodtak, hogy sokat kell várni, amíg a rendőrség fogadja a hívást. Ezt orvosolandó, a korábbi egy rendőr helyett már ketten fogadják a hívásokat.

Megjegyezte: szerdán érkezett az első olyan hívás, amire a zöldszámot voltaképpen kitalálták. Mint mondta, egy szlovák állampolgár telefonált, hogy a Szent István-bazilikánál két rendőr meg akarta bírságolni, de 40 ezer forint fejében eltekintettek volna ettől.

A vizsgálat megindult az ügyben, de az állampolgár sajnos nem volt együttműködő, így kérdéses, hogy a bizonyítás hogyan történhet meg - mondta a tábornok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×