eur:
389.31
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ukrajna nem engedi át a megsérült paksi fűtőanyag kazettákat

Az ukrajnai atomhivatal kezdeményezte a Magyarországra és Szlovákiába exportált oroszországi nukleáris fűtőanyag ukrajnai tranzitját szabályozó megállapodások felülvizsgálatát - közölte Jelena Mikolajcsuk, a hivatal vezetője.

A ForUm ukrajnai internetes hírportál (www.for-ua.com) beszámolója szerint Mikolajcsuk ezt azzal indokolta, hogy az 1992-ben, illetve 1993-ban kötött szerződések nem állnak összhangban az ukrajnai törvényekkel.

Így például a jelenlegi megállapodások alapján magyar és szlovák katonai alakulatok kísérhetik a nukleárisfűtőanyag-szállítmányokat, amit nem tesz lehetővé az érvényes ukrán alaptörvény.

Kijev emiatt új megállapodás kidolgozását kezdeményezte a magyar és a szlovák félnél, jelezve, hogy egyezség hiányában nem engedélyezi a tranzitot Ukrajna területén.

A megállapodásokról folyó tárgyalások soros fordulóját májusban tartották Kijevben. Mikolajcsuk közölése szerint "a magyarokkal egyelőre nem találjuk a közös nyelvet", a szlovákok viszont nagyon jól viszonyultak a kérdéshez.

Mikolajcsuk elmondta azt is: Magyarország képviselői ismét arra kérték az ukrajnai atomhivatalt, hogy engedélyezze a 2003-as üzemzavar során megsérült paksi fűtőanyag kazetták ukrajnai tranzitját Oroszország irányába. Az új megállapodás aláírásáig azonban Ukrajna nem hajlandó teljesíteni ezt a kérést.

Mikolajcsuk mindazonáltal úgy véli, hogy Ukrajna még az idei év végéig aláírja az új megállapodásokat Magyarországgal és Szlovákiával, ezt követően pedig benyújtják azokat a parlamentnek ratifikálásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×