eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Chikán: A reformok szükségesek, de átgondolatlanok

A kormány kiigazító programjára szükség volt, a kabinet akkor került nehéz helyzetbe, amikor ezt összehangolta az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel és a társadalmi reformcsomaggal - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Chikán Attila. Az egyetemi tanár hozzátette: bár a kormány 17 éves tartozását törleszti azzal, hogy elindította a reformfolyamatokat, egyértelműen látszik, hogy azok többnyire átgondolatlanok és nem egy előre meghatározott koncepció mentén haladnak

A kiigazítás megindítása, a konvergenciaprogram meghirdetése szükséges volt a kialakult "kvázi vészhelyzetben", azon azonban lehet vitatkozni, hogy mi a program konkrét tartalma, mennyiben tartalmaz bevételnövelő, és mennyiben kiadáscsökkentő elemeket - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója.

Chikán Attila hozzátette: a programot össze kellett kötni az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel, és a társadalmi reformcsomaggal, a kormányzat pedig ezen a ponton került rossz gazdasági helyzetbe annak a rossz gazdaságpolitikának a következtében, amit az előző ciklusban folytattak.

Sok-sok nehézség

"Mint ha úgy kéne autót vezetnünk, hogy egyszerre nyomjuk a féket meg a gázt, a kezünkkel meg a sebváltót piszkáljuk, mert a kuplung nem működik" - érzékeltette a helyzetet a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársa.

Az egyetemi tanár elmondta: a közgazdászok között vita van arról, hogy jót tesz-e egy országnak az ilyen "vérátömlesztés", mint az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében felhasználandó 8 ezer milliárd forint, hiszen az összeget elköltése akár károkat is okozhat: a gazdaság szereplői a versengés helyett az államtól "koldulhatnak".

Chikán Attila szerint a pénzt jól is el lehet költeni, egy országnak pedig ki kell tudni jelölnie azokat a szempontokat, amelyek alapján a fejlesztést végre akarja hajtani.

Kapkodás

A Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója elmondta: a magyar kormány 17 éves tartozását törleszti azzal, hogy elindította a reformfolyamatokat.

Minden reform rombolással kezdődik, hiszen a régi struktúrát le kell bontani, először pedig mindig ráfordítani kell, az eredmények csak ezután válnak láthatóvá - fűzte hozzá az egyetemi tanár, aki szerint azonban egyértelműen látszik, hogy a jelenlegi átalakítási folyamatok többnyire átgondolatlanok, és nem egy előre meghatározott koncepció mentén haladnak.

A Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója elismerte, hogy a reformokat végre kellett hajtani, hogy a konvergenciaprogram megszorításainak legyen értelmük, az átalakítások tartalma és sorrendje azonban szerinte vitatható.

Chikán Attila hozzátette: a Magyarország előtt álló három nagy társadalmi csomagot, a konvergenciaprogramot, az Új Magyarország Fejlesztési Tervet és a reformokat nem lehet egymás nélkül elképzelni, de ezek végrehajtásához társadalmi célrendszer kell, nem elég csupán az oktatás vagy az egészségügy olcsóbbá tételére hivatkozni.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×