eur:
387.27
usd:
359.15
bux:
68992.12
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Búzamező a Budai Várban

Géntechnológiával életre keltett ősi szőlőültetvényeket és búzatáblákat szeretne látni Budapest városarculati tanácsnoka a Várlejtő lankáin.

Bojár Iván András az InfoRádióban elmondta, hogy a látvány egyszerre lenne szép és különleges, az ott készülő muzeális jellegű bor és cipó pedig turistacsalogató gasztronómiai érdekességet jelentene.

Mint mondta, a Budai Vár nyugati lejtőjén egészen az 1920-as évekig láthatók voltak azok a szőlőültetvények, amelyek már Mátyás király idejében is ott álltak.

Ezeken a helyeken most parkok vannak, a fővárosi önkormányzat városarculati tanácsnoka szerint azonban a parkok helyén szőlőtőkék és búzatáblák is lehetnének.

Bojár Iván András elmondta azt is, hogy az ország legrégibb szőlőtőkéje, egy több mint 150 éves példány is a várnegyedben, egy régi ház udvarán van.

A szakember úgy tudja, hogy a tőke mind a mai napig terem, de hogy lehet-e szaporítani, arra nem tudott válaszolni.

Elmondta azonban, hogy felvették a kapcsolatot a kertészeti egyetem munkatársaival, illetve a gödöllői egyetem agrárszakembereivel is.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól
tudósítónktól

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×