eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem ígérnek semmi újat az új miniszterek

Draskovics Tibor ígérete szerint miniszterként is folytatja azt a munkát, amelyet eddig az Államreform Bizottságban végzett. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterként nem ígér radikális változást a rá bízott területeken. Lamperth Mónika pedig miniszterjelölti meghallgatásán azt mondta: az egyenlő esélyek megteremtéséért küzd. Pont úgy, mint az elődje.

Az Országgyűlés illetékes bizottságai meghallgatták a Gyurcsány-kormány kinevezés előtt álló minisztereit.

Nem tisztázott a feladatkör

A parlament alkotmányügyi bizottsága alkalmasnak találta a közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli miniszteri posztra Draskovics Tibort. A testületi meghallgatáson az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy nem tisztázott a miniszterjelölt munkaköre.

Az Államreform Bizottság alelnökeként végzett eddigi munka folytatását ígérte a közigazgatási reform végrehajtását felügyelő miniszterjelölt a parlament alkotmányügyi bizottsági meghallgatásán. A pénteken kinevezett Draskovics Tibor elmondta, miniszterként a reform szakmai irányításáért felel majd, ezzel is tehermentesítve a kancelláriát.

Mint mondta, feladatköre alapvetően igazgatási típusú koordináció lesz, a kormányzati struktúrában tervezett változtatások során, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter politikai típusú koordinációs felelősségét, és ennek szervezeti és személyi feltételeit teremti majd meg.

Draskovics Tibor hozzátette: feladata lesz továbbá, hogy összehangolja a különböző tárcák reformtevékenységét, és adott esetben maga is kezdeményezze ezeket.

A miniszterjelölt hangsúlyozta: az új poszt nem jár létszámemeléssel, apparátusa a kancellárián belül működik majd, mintegy 100 leendő munkatársa pedig eddig a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott.

Navracsics: "Eldzsumbujosodó kormányzati szféra"

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a bizottsági meghallgatáson azt mondta: Draskovics Tibor kinevezése ellentmond a tavaly bejelentett kormányzati szándéknak. Szavai szerint "már egy trópusi őserdőt meghazudtoló burjánzással dzsumbujosodik el a kormányzati szféra a kormányzati reform jegyében".

Draskovics Tibor erre azt mondta, bár most kettővel növekszik a miniszterek száma, alapvetően csökkent a közigazgatásban dolgozók és a vezetők létszáma, és egyszerűsödött a bürokrácia is.
Változás nincs, csak új miniszter

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszterjelölt nem tervez radikális változásokat sem a helyhatóságok, sem a fejlesztéspolitika terén. Erről a tárca már kinevezett vezetője, Bajnai Gordon a parlament európai uniós ügyek bizottságának ülésén beszélt.

A politikus hozzátette: az eddiginél tudatosabb területfejlesztési szemlélet alapján kívánja tovább irányítani az önkormányzati és területfejlesztési tárcát. Azt is mondta, hogy az ország szegényebb régióit fel kell zárkóztatni a nyugati területekhez és Budapesthez.

A miniszterjelölt leszögezte: ezt leszámítva nem akar radikális változásokat sem az önkormányzatok, sem a fejlesztéspolitika területén, és személycserékre sem kell számítani - mondta Bajnai Gordon.

A politikus szerint tárcája nem ágazati minisztérium, hanem sok területet érint, ezért is ragaszkodik ahhoz, hogy megtartsa a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöki pozícióját.

Az önkormányzati feladatokkal kapcsolatban a kinevezett, de még hivatalba nem lépett tárcavezető nem ígér Kánaánt, mivel a költségvetési források szűkösek, de mint mondta, a panelfelújítási program továbbra is kiemelt terve a minisztériumnak, ebbe uniós forrásokat is be lehet a jövőben vonni.

Bajnai szerint nem pártpolitikai alapon működik

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy a két terület együttes vezetése egy kisebb bűvészmutatvány, Bajnai Gordon azt mondta: "akkor Európában artistacsoportok működnek", hiszen több nyugat-európai államban ez bevett gyakorlat.

A politikus visszautasította Nógrádi Zoltán és Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselők felvetését, melyek szerint a pártpolitikai alapon működik a fejlesztéspolitika, és hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kinevezésével akarja ellensúlyozni a gazdasági és közlekedési miniszter hatalmát.

Bajnai Gordon nem tart attól, hogy nem tud majd együttműködni a jobbára ellenzéki vezetésű településekkel és megyékkel, hiszen, mint mondta, megegyezési kényszer van a kormány és a városok között. Az európai ügyek bizottsága az ülés végén támogatta Bajnai Gordon miniszteri kinevezését.
Lamperth Mónika egyenlő esélyeket akar

Mint ahogy az Országgyűlés emberi jogi bizottságának kormánypárti többsége is támogatta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszterré történő kinevezését.

Lamperth Mónika miniszteri meghallgatásán elsődleges prioritásnak az egyenlő esélyek megteremtését nevezte. Azt mondta, hogy ez az a terület, ahol jó példát lehet mutatni a társadalomnak, s felül lehet írni a pártpolitikai érdekeket. Partnerséget ajánlott a bizottságnak, s kérte kezdeményezéseiket.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem támogatja a prostitúció visszaszorítása kapcsán a kliensek büntetését, de foglalkozni kell a kérdéssel.

Munkacsoport munkacsoport hátán

A bizottság Kiss Péter kancelláriaminiszteri kinevezésével is egyetértett.

Kiss Péter meghallgatásán elmondta: az elmúlt hetekben három munkacsoportban megkezdődtek a kisebbségpolitika megújításának munkálatai.

A közjogi munkacsoport feladata lesz a kisebbségi joganyag áttekintése, a finanszírozással foglalkozó testület a hazai kisebbségek finanszírozása mellett az egyéb források bevonásának lehetőségét vizsgálja meg.

A média munkacsoport feladatai közül a leendő miniszter a médiában megjelenő kisebbségkép górcső alá vételét emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×