eur:
395.39
usd:
356.42
bux:
72644.63
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Németh: A Fidesz meghátrálásra bírta Gyurcsányt

A közös európai energiapolitika kerüljön be abba a készülő alapszerződésbe, amit a korábban kidolgozott EU-alkotmány helyett próbálnak elfogadni - szorgalmazta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke egy budapesti tanácskozáson.

Németh Zsolt a "Közös Energiapolitika - Erős Európa" című konferencián sürgette, hogy a különböző hálózati energetikai rendszerek összeurópai szintű összekapcsolhatósága élvezze az Európai Unió anyagi támogatását.

A fideszes képviselő szerint ideje lenne már kinevezni a Nabucco-programért felelős EU-koordinátort, a márciusban elfogadott elnökségi jegyzőkönyvnek megfelelően. Felvetette, hogy akár energiabiztonsági főképviselői tisztséget is létrehozhatna az Európai Unió.

A külügyi bizottság elnöke határozottságot és szolidaritást vár el az Európai Uniótól az energiapolitika terén. A külső együttműködés tekintetében kívánatosnak tartja az energiachartához való igazodást, valamint az átláthatóság, a monopóliumellenesség és a reciprocitás elvének érvényesülését.

"Az EU nem engedheti, hogy területén olyan, egyoldalú, biztonsági kockázatot hordozó befolyás alakuljon ki, amely ellensúlyozhatatlan az adott partner területén akár jogi, akár politikai kényszer eredményeként" - fejtette ki a reciprocitás tartalmát.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy most már a magyar kormány is Nabucco-konferenciát szervez. A Fidesz jelentős sikerének minősítette, hogy az energiabiztonság kérdésében fel tudták hívni a magyarországi közvélemény figyelmét a biztonságpolitikai szempontokra, és ezáltal "meghátrálásra bírták" a kiindulásként "Nabucco-ellenes" Gyurcsány Ferencet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×