eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Óvatosan a gyümölcsökkel: a növényvédőszer visszavág

A boltokba kerülő gyümölcsök és zöldségek 4-5 százalékában a növényvédőszer-maradványok mennyisége meghaladja az egészségügyi határértéket. A Levegő Munkacsoport témavezetője elmondta: a legtöbb permetszert az importált déli gyümölcsök tartalmazzák. A növényvédelmi hatóság országos központjának vezetője közölte: az üzletekbe kerülő gyümölcsök és zöldségek csupán 0,2-0,5 százalékában lépi túl az egészségügyi határértéket a növényvédő szerek maradványa.

A növényvédőszer-maradványok nagyon sokfélék lehetnek: egyesek rákkeltők, mások az immun- vagy a hormonrendszert károsítják - mondta el az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport témavezetője.

Pál János hozzátette: évek óta vizsgálják Magyarországon a zöldségeket, gyümölcsöket, 2006-tól pedig a bébiételeket és a feldolgozott élelmiszereket is.

A hazai termékek 42, a külföldiek 72, a bébiételek 20 százalékában találtak növényvédőszert.

A határérték-túllépés aránya a zöldségeknél, gyümölcsöknél minden évben 4-5 százalékra tehető - közölte a Levegő Munkacsoport tagja.

Pál János figyelmeztetett: mindig meg kell mosni a frissen vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket. Igaz, ez nem véd azon szerek ellen, amelyek a növények húsában szívódnak fel.

Szerinte érdemes kerülni az olyan "különösen veszélyes termékek" fogyasztását mint a csemegeszőlő, a saláta és a földieper.

Olyan termékeket kell vásárolni, amelyeknek Magyarországon éppen szezonjuk van, hiszen az importárukban több növényvédőszer van - mondta Pál János.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a déligyümölcsök több mint 90 százaléka ilyen anyagokkal szennyezett - mondta a Levegő Munkacsoport témavezetője.Jobb az arány

A növényvédelmi hatóság országos központjának vezetője az InfoRádióak elmondta: a vizsgált minták 2-5 százalékában valóban határérték fölött van a növényvédőszer-maradványok mennyisége, ezeket a mintákat azonban célirányosan válogatják, vagyis a valóságban az átlagos arány ennél jobb: 0,2-0,5 százalék.

Halmágyi Tibor közölte: a határérték feletti növényvédőszer-tartalom normál étkezési szokások mellett egyszeri fogyasztás esetén nem okoz egészségkárosodást. Ha azonban valaki az átlagostól jelentősen eltérően étkezik - megeszik például egy kilogramm olyan salátát, amelyben növényvédőszer-maradványok is vannak -, akut tünetek jelentkezhetnek nála.

Az általános azonban az, hogy a szervezetbe az évek során apránként bejutó anyagok okoznak problémát: ezek lehet rákkeltők, károsíthatják az immunrendszert, vagy befolyásolhatják az anyagcserét - tette hozzá a növényvédelmi hatóság országos központjának vezetője.

Ez viszont csak akkor fordulhat elő, ha az illető hosszú távon és sokszor fogyaszt növényvédőszer-maradvánnyal fertőzött zöldségeket vagy gyümölcsöket - hangsúlyozta Halmágyi Tibor.

Azokat a növényeket, amelyekben a határérték fölött van a növényvédőszer-maradványok mennyisége, azonnal megsemmisítik a tulajdonos vagy a kereskedő költségén, és az eset súlyosságától függően 20 ezertől 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot szabnak ki - mondta a növényvédelmi hatóság országos központjának vezetője.

Hanganyag: Sigmond Árpád
Szöveg: Horn Andrea

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×