eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kormánnyal egyeztetnének az egyházak

Az egyház-finanszírozásról, az oktatási normatíváról, az 1 százalékos felajánlásról és a tervezett ingatlanadó hatásairól tárgyaltak a három történelmi keresztény egyház vezetői. Egyeztetett álláspontjukat a legközelebbi találkozón tervezik ismertetni a kormány illetékeseivel.

A korábban kapott ígéretek ellenére még nem sikerült egyeztetni a kormány képviselőivel az közoktatási intézmények finanszírozásáról - mondta az InfoRádiónak az Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Ittzés János hozzátette: komoly problémát jelent az intézményeket fenntartó egyházak számára, hogy az iskoláikba járó gyerekeket különfél csoportokra bontanák, a szakmacsoportok szerinti felosztásban jelentősen eltérne, a gimnáziumi képzésben pedig tragikusan csökkenne a normatív támogatás.

Az ingatlanadó bevezetése is elfogadhatatlan lenne az egyházak számára, amelyek több kritikus állapotú épületet kaptak vissza. Ezeket felújítottak, a kormány pedig most új adónemet vetne ki rá - közölte az Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Az egyházak nem értenek egyet a kormányzati intézkedésekkel személyi jövedelemadó egy százalékának kérdésében sem.

Ittzés János elmondta: ha az evá-sok vagy az általányadót fizetők kikerülnének az egy százalékot utalók köréből, akkor egy stabil jövedelmű esne el az egy százalékos felajánlás a lehetőségétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×