eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány: Megritkult a levegő a rendőrség körül, nem volt tovább

Sok szempontból nehezebb, más szempontból viszont könnyebb volt a kiigazítás első éve a vártnál - jelentette ki a miniszterelnök a Népszabadságnak adott interjúban.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány és a lakosság a vártnál könnyebben fogadta el a reformok és a kiigazítás szükségességét. A miniszterelnök úgy fogalmaz: a kiigazítás mindenki számára nehéz, mégsem voltak nagy tüntetések a reformok ellen, és állampolgári engedetlenségi mozgalom sem indult el, holott egy éve, Balatonőszödön ezt sem zárta ki.

A miniszterelnök szerint az emberek együttműködtek a kormánnyal a kiigazítási folyamatban. "Miközben tehát sokan nagy társadalmi konfliktust vizionáltak, sőt egyesek generálni is próbáltak, az új szabályok működésbe léptek" - fogalmaz Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő az egészségügyi átalakítás kapcsán kijelenti: nem lehet más európai országokéhoz hasonlítgatni a magyar rendszert, hiszen egészen más kultúrával, hagyományokkal és lehetőségekkel rendelkező államokról van szó.

Gyurcsány Ferenc úgy véli: az egybiztosítós-több-biztosítós vitában majdnem mindenkinek van igazsága. A miniszterelnök szerint a ma ismert javaslatok többsége azonban valamely szélsőséges álláspontot képvisel, holott egyfajta kompromisszum jelentené a megoldást.

A kormányfő hangsúlyozza: évtizedes társadalmi szokásokat kell megváltoztatni, ennek során személyes érdekek is sérülnek, így nyilván idő kell az átálláshoz. "Ez küzdelmes folyamat, de ezért érdemes megküzdeni" - teszi hozzá. Reményei szerint 2007 végéig elfogadják az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot, így 2009 -2010 környékén már működhet a rendszer.

"Igazságbeszéd"

A miniszterelnök őszödi beszédét a rendszerváltás óta elhangzott "legszenvedélyesebb igazságbeszédként" aposztrofálja. Úgy véli: a kormány sikerességét és hitelességét a tetteik és a reformok eredményei határozzák majd meg.

A kormányfő hangsúlyozza: ellenszélben kell véghezvinniük az átalakítást, így gyorsan a végére kell jutniuk, és utána lehetőség lesz mindennek a megvitatására.Az MSZP népszerűség-csökkenéséről a miniszterelnök azt mondja: ennek a politikának, a reformoknak a következményeit jó előre lehetett látni, ettől nem szabad pánikba esni, hiszen az elmúlt két és fél évben már többször volt mélyponton a párt, mégis mindig sikerült talpra állnia. Hozzáteszi: két választás között csak szimpátiafelmérés van, tehát 2010 előtt fölösleges erről beszélni.

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP megerősödését mutatja, hogy képes volt komoly elbizonytalanodás nélkül elindítani a reformokat, a kormányfő úgy véli: erre korábban nem lett volna képes. A miniszterelnök két nevet említ, akikre a leginkább épít, épített: Lendvai Ildikót és Kiss Pétert.

A rendőri vezetők menesztése kapcsán a miniszterelnök elmondta: nem az apparátus roppant össze, hanem a közbizalom. "Egy pár hét alatt úgy megritkult a levegő a rendőrség körül, hogy nem volt tovább" - fogalmaz a napilapnak adott interjúban.

Gyurcsány Ferenc hozzáteszi: Magyarország lemaradása az Európai Unió más tagállamai mögött, pont a legfőbb érv a reformok folytatására. Úgy véli: a 2000 óta folytatott politika az oka annak, hogy Magyarország itt tart.

A kormányfő úgy fogalmaz: "Az, amit teszünk, ehhez képest jelentős fordulat, gazdasági és társadalmi értelemben egyaránt. A világ legversenyképesebb országainál mind-mind egyensúlyban van a költségvetés. Hát akkor ezt kell csinálnunk nekünk is. Társadalompolitikai értelemben pedig, amit folytatunk, az a korábbinál baloldalibb politika."

Zárásként a miniszterelnök hozzáteszi: kibírja és végigcsinálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×