eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Feljelentették Horváth Ágnest - a nap legfontosabb hírei

A pénzügyminiszter szerint a vártnál hamarabb véget ér a kiigazítások miatti gazdasági hullámvölgy. A stratégiai magyar cégek tervezett privatizációjának leállítására szólította fel a kormányt a Fidesz. Nyilvánosságra hozta a kórházi adatok egy részét az Egészségbiztosítási Felügyelet. A nap legfontosabb hírei.

Veres optimista

A pénzügyminiszter szerint az év végére az infláció és a makrogazdaságot érintő maginfláció is csökken. Veres János a Magyar Iparszövetség vezetőivel tartott egyeztetésen azt mondta: a költségvetési hiány a már korábban lefelé módosított 6,6 százaléknál is kevesebb lehet. Úgy vélte: a tavalyi és az idei gazdasági kiigazítások utáni hullámvölgy hamarabb véget ér, mint azt a szakértők tervezték. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a tárca a parlamentnek olyan 2008-as költségvetési tervezetet nyújt be, amelynek elsődleges - az adósságszolgálat előtti - egyenlege pozitív lesz. Hozzátette: 2009-re amerikai mintára létre lehet hozni az Országgyűlés alá tartozó független költségvetési hivatalt, amely véleményezi a büdzsét érintő javaslatokat, és kritikai észrevételeket tesz a költségvetés teljesítéséről.

Fidesz: ne privatizáljon a kormány

A stratégiai magyar cégek tervezett privatizációjának leállítására szólította fel a kormányt a Fidesz. Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke az InfoRádióban úgy vélte: az újabb magánosítások súlyosan sértik a gazdaság érdekeit, és véglegesen kiszolgáltatottá teszik Magyarországot. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere hangsúlyozta: a privatizáció nem megoldás a magyar gazdaság problémáira. A Pénzügyminisztérium honlapján május közepén közzétett vagyontörvény-tervezet szerint értékesíthető lenne például a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Színház Zrt, az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-ben, valamint a Budapest Airport Zrt.-ben pedig megszűnne a 25 százalék plusz egy szavazatnyi tartós állami tulajdon.

Feljelentett miniszter

Rágalmazásért és rémhírterjesztésért feljelentést tett az egészségügyi miniszter ellen a Legfőbb Ügyészségen az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Cser Ágnes az InfoRádióban azt mondta: Horváth Ágnes az Országgyűlésben azt állította, hogy minden negyedik állampolgár haláláért az egészségügyben dolgozók felelnek. A miniszter válaszában azt mondta: ő csak a kórházak adatait hozta nyilvánosságra, amikor arról beszélt, hogy 2006-ban a diagnóziskor felállított kórkép és a boncolási adatok 22,6 százalékban eltértek egymástól. Közben bocsánatkérésre szólította fel a tárca vezetőjét az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke. Mikola István közölte: ha erre nem hajlandó, le kell mondania.

Nyilvános adatok

Nyilvánosságra hozta a kórházi adatok egy részét az Egészségbiztosítási Felügyelet. Az ebf.hu honlapon megjelent tavalyi összesítésekből a többi között kiderül, hogy egy-egy intézménynél - adott osztályon - mennyi volt az ágykihasználtság, az átlagos ápolási idő hossza vagy az egynapos ellátások aránya. Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke elmondta: még az idén hozzáférhetővé szeretnék tenni a várólistákat, az ügyeleti ellátás elérhetőségét; 2008-tól pedig a kórházi fertőzések adatait, a betegek elégedettségét és a gyógyítás eredményességét.Ismét ellenőriznek

Ismét működik a rendőrség 2004-ben megszüntetett belső mobil ellenőrzési egysége - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosa. Juhász István az InfoRádióban elmondta: a csoport elsősorban a rendőri eljárások szakszerűségét és jogszerűségét vizsgálja. Hozzátette: az országos hatáskörű egység tagjai bárhol és bármikor ellenőrizhetik a rendőröket, köztük a vezető beosztásúakat is.

Vége az írásbeliknek

Rendben befejeződtek a tavaszi érettségi írásbeli vizsgák - közölte az Oktatási Minisztérium. A tájékoztatás szerint 16 nap alatt 125 ezer diák adott számot tudásáról 1300 helyszínen. Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont honlapján szombat reggeltől tekinthetők meg az írásbeli vizsgák feladatlapjai, valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók, így minden érdeklődő tájékozódhat a feladatokról és azok megoldásairól.

Kész a metró kijárata

Elkészült a 2-es metró új, Keleti pályaudvari kijárata; az utasok szombattól használhatják a csarnok és a Kerepesi út felé lévő mozgólépcsőket - közölte a főpolgármester. Demszky Gábor elmondta: az új kijárat építése négymilliárd forintba került, a munkához 36 ezer tonna vasbetont használtak fel.

Sólyom a kisebbségekért

A nemzeti kisebbségek támogatásának fontosságáról beszélt a köztársasági elnök a közép-európai államfők brnó-i csúcstalálkozójának plenáris ülésén. Sólyom László a találkozó után elmondta: felhívta a résztvevők figyelmét arra: már a nemzetközi jog is elismeri azt, hogy az anyaország támogathatja a határon túl élő kisebbségei identitásának fenntartását. A csehországi Brnóban szombaton Közép-Európa és az Európai Unió viszonyáról tárgyalnak az államfők. Viktor Juscsenko ukrán elnök a zavaros belpolitikai helyzetre tekintettel lemondta részvételét.

Feszült helyzet Ukrajnában

Ukrajnában átvette a hatalmat a belügyi erők felett az elnök. Viktor Juscsenko emellett arra utasította a rendőrséget, hogy vonja ellenőrzése alá a fontosabb hatalmi intézményeket. Viktor Janukovics miniszterelnök szerint az elnök rendelete alkotmányellenes és beavatkozás a kormány ügyeibe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×