eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A 420 ezer szegény gyermek országa

Magyarországon a gyerekszegénység aránya a 0-17 éves korosztályban 20 százalék. Az arány számokra lefordítva 420 ezer olyan gyereket jelent, aki a szegénységi küszöb alatt él. A mélyszegénység nem csak roma probléma, hisz az érintettek fele nem cigány.

Az Akadémia legújabb vonatkozó kutatását ismertetve Darvas Ágnes szociológus elmondta: a gyerekszegénység szigetszerűen jelenik meg Magyarországon.

Az észak-keleti országrésztől a határ mentén nagyjából Békés megyéig, valamint a Dél-Dunántúl aprófalvas térségében a legrosszabb a helyzet, a legjobb pedig a nyugati országrészben, a Győr-Veszprém-Székesfehérvár vonalig, és a fővárosban, valamint más térségekben a nagyvárosok környékén.

Ez a szigetszerű megjelenés azzal jár, hogy az adott településen élő gyerekeknek esélyük sincs kitörni a szegénységből, hiszen a lehetőségektől területileg is elzárva élnek.

Felismerések

De már megjelent a probléma kezelésében egy új szemlélet - jelentette ki Darvas Ágnes.

"Egyértelműen látszik az európai uniós országokban, és az úgynevezett európai szociális modell alakításában, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a gyerekkor és a gyerekszegénység elleni küzdelem" - mondta a szociológus.

"Az a gyerek, aki szegénységben nő fel, szegénnyé válik felnőttkorában. 50 éve másról sem szól a szociológia. Kezdi a szociálpolitika komolyabban venni - ehhez most már a közgazdászok meggyőzése is megtörtént -, hogy minden kisgyerekkori beruházás jóval hatékonyabb, jóval gazdaságosabb, mint az, amikor már valamikor a későbbi életkorban próbálunk meg kompenzálni" - tette hozzá Darvas Ágnes.

Magyarországon szinte garantált szegénységi kockázat a harmadik gyerek, illetve az, ha valaki egyedül kénytelen gyereket nevelni.Hosszú távú program

Kórózs Lajos, az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának elnöke fontosnak tartja, hogy végre sikerült definiálni, mivel akarnak foglalkozni: nem általában a szegénységgel, hanem célzottan a gyermekszegénységgel.

Ez azért fontos, mert konkrét célért hatékonyabban lehet dolgozni. A program is megszületett - mondja Kórózs Lajos.

"Az Országgyűlés elfogadta azokat a módosító indítványokat, amelyek lehetővé teszik, hogy ötpárti egyetértéssel fogadjuk el a gyermekszegénység elleni 25 éves program" - közölte az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának elnöke.

A politikus hozzátette: "Sikerült az ellenzéki képviselők által megfogalmazott dolgokat beemelni az országgyűlési határozatba és még teljesebbé sikerült tenni ezt a programot."

A végszavazás jövő héten lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×