eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Akkora pofont kapott a rendőrség és az állam, hogy az nem múlhat el nyom nélkül"

A rendőri vezetők és a miniszter leváltása nem megoldás - mondta az InfoRádió által megkérdezett kriminológus. Németh Zsolt szerint a rendőri szervezet nyitottabbá tétele és civil kontroll alá helyezése nélkül a parancsnokok elküldése pusztán politikai akció.

Messze nem a leváltott rendőri vezetők hibásak, hanem maga a rendszer - mondta az InfoRádió által megkérdezett kriminológus.

Németh Zsolt hozzátette: a megoldás politikai, és semmi sem javul, ha a rendőrség szervezete változatlan marad.

A Rendőrtiszti Főiskola oktatója szerint nincs tisztázva, hogy a rendőrség Magyarországon minek is számít: hatalmi, vagy segítő, baráti szervezetnek.

A rendőrnek nyíltnak, az állampolgár felé fordulónak kell lennie, legyen az sértett, elkövető vagy információt kérő: azt kell mutatnia, hogy az állam a polgárért van, nem pedig fordítva - közölte Németh Zsolt.

A kriminológus úgy véli: nemcsak a rendőrségen, hanem az egész közigazgatásban előfordul, hogy semmibe veszik az ügyfelet, és hatalmi helyzetben érzik magukat az ott dolgozók.

Nem múlhat el nyomtalanul

Németh Zsolt szerint olyan nagy pofont kapott a rendőrség és az állam, hogy az nem múlhat el nyomtalanul. Hozzátette: meg kell szervezni a civil kontrollt, létre kell hozni a független rendőri panaszbizottságot.

Ezek szükségessége azt bizonyítja, hogy a rendőrség nem lehet bezárkózó, a saját törvényeit követő szervezet: csakis úgy létezhet, hogy kifelé, az emberek felé fordul, megpróbálja megismerni az ő igényeiket - fűzte hozzá a Rendőrtiszti Főiskola oktatója.

A magyar rendőrség rendkívül centralizált, ezért a legalsó szinten szereplő rendőrnek is a központi elvárásoknak kell megfelelnie, nem pedig annak, amit az emberek akarnak és gondolnak a rendőrségről - mondta a kriminológus.

Ezt kell megváltoztatni, ezért kell nagyobb felelősséget és hatáskört adni a helyi rendőrségeknek, és lehetővé kell tenni, hogy a rendőrök munkájába a helyi polgárok - képviselőiken keresztül - bepillanthassanak - véli Németh Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×