eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ismét komoly veszély a szamárköhögés

Az Országos Epidemiológiai Intézet adatai szerint Magyarországon fokozatosan növekszik a szamárköhögésben megbetegedett gyerekek száma, és a kórt a serdülők, illetve a fiatal felnőttek terjesztik. Az egészségügyi világszervezet által is kiemelkedőnek minősített, tömeges gyermekkori oltás, a Diperte hatása ugyanis tizenéves korra lényegesen gyengül, ha viszont 6 év alatti gyermekek fertőződnek meg, abba bele is halhatnak.

"A serdülők és fiatal felnőttek között előforduló, elhúzódó köhögéses panaszok hátterében a szamárköhögés kórokozója állhat" - mondta az InfoRádiónak a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet gyermekgyógyász-allergológusa.

Zsigmond Györgyi hozzátette: 2004-ben összesen 30 bejelentett pertussis volt.

A főorvos közölte: a szamárköhögés a fiatal, beoltatlan gyerekek számára rendkívül nagy veszélyt jelenthet, a csecsemőknél akár halálhoz is vezethet esetleges súlyos szövődményei, a légzésleállás, a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás miatt.

Csökken a hatása

Bár Magyarországon is kötelező a DiPerTe védőoltás, ennek hatása tíz év után azonban jelentősen csökken, ezért a szamárköhögés kórokozója a serdülőknél betegséget okozhat elhúzódó köhögés formájában - jelentette ki Zsimond Györgyi.

A svábhegyi gyermekgyógyintézet gyermekgyógyász-allergológusa elmondta: a problémára egy 13 éves fiú esete világított rá.

A gyerek elhúzódó köhögését több antibiotikumos kúrával próbálták kezelni, majd hörgőtükrözést, és még vagy nyolcvan egyéb vizsgálatot végeztek nála.

A főorvos közölte: kiderült, hogy a fiú full kontakt versenyen vett részt Azerbajdzsánban, és úgy kezelték mint asztmást és tüdőgyulladásost, pedig szamárköhögése volt.

A probléma ilyenkor nem a betegség súlyossága, hanem, hogy félrekezelik azt, így fertőző forrás lehet az oltatlanok számára.

Elhúzódó, 2-3 héten át tartó köhögéses rohamok jelezhetik, ha a fiatalok szamárköhögésben szenvednek - mondta Zsigmond Györgyi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×