eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hamisított méz a polcokon?

Vizsgálatot rendelt el földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, miután a méhészek megbízottjai Budapesten arról tájékoztatták, hogy egy független laboratóriumi vizsgálat eredményeként a magyar boltokban forgalmazott méz 70 százaléka hamisított.

Az agrártárca irányítója a találkozót követően elmondta: a méhészek egy független laboratóriumi vizsgálatra hivatkozva állították, hogy a Magyarországon forgalmazott méz jelentős hányada szerintük hamisított, azaz répacukrot vagy más összetevőjű "sűrítményt", adalékanyagot tartalmaz.

Gráf József utalt arra, hogy az ügyben mindaddig nem kíván állást foglalni, míg az általa elrendelt vizsgálat eredményét nem ismeri.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a Stop.hu internetes portálnak elmondta, hogy a független brémai Applica laboratóriummal, közjegyző által hitelesített szűrővizsgálatot végeztetett kilenc nagy élelmiszer-áruház termékeiről.

A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az országban kapható mézkészítmények hetven százalékban hamisított: adalékanyaggal és cukor hozzáadásával készült - közölte.

Bross szerint a hamis mézért elsősorban a palackozók a felelősek, mert a méz homogenizálási folyamatánál a mennyiség növelésének érdekében hígítják fel a mézeket.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×