eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők lesznek olcsóbbak

Több száz, köztük vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kerülnek kevesebbe keddtől. Az egészségügyi tárca közleménye szerint átlagosan mintegy 8 százalékkal lesznek olcsóbbak a patikaszerek.

Május elsejétől 348 gyógyszer kerül kevesebbe - olvasható az Egészségügyi Minisztérium közleményében, amely szerint átlagosan mintegy 8 százalékkal mérséklődnek a patikaszerek árai. Némelyik csupán pár forinttal kerül majd kevesebbe, de van olyan készítmény is, amely több ezer forinttal lesz olcsóbb.

A listán vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek, antibiotikumok, csontritkulás elleni készítmények, gyomorsavcsökkentők és antidepresszánsok találhatóak.

Az árcsökkenés oka a gyógyszer-gazdaságossági törvény. A kiadott közlemény szerint a jogszabály árversenyre készteti a patikaszerek gyártóit, emiatt lesznek olcsóbbak a készítmények. A cégek ugyanis kedvezményt kapnak, ha a társadalombiztosítási támogatásban részesülő készítmények árát mérséklik.

A minisztérium közleményében megjegyzi, hogy a rendszerváltás óta először a gyógyszerkassza nem költ többet az előirányzottnál. És várhatóan az év végén sem lépi túl a tervezett keretet. Az elmúlt években a gyógyszerkassza folyamatosan több milliárd forintos hiánnyal küszködött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×