eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gyurcsány: "Talán a képzelőerő hiánya?"

Ünnepelni utazik Berlinbe a kormányfő. Gyurcsány Ferenc internetes naplójába azt írta, hogy az unió rendkívül sikeres vállalkozás.

"Berlinben a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulóját ünnepeljük. Vagy, ha úgy tetszik, a mostanra 50 éves Európai Uniót, amelynek nem csak hosszú, változatos történelme és ennek során fokozatosan fejlődő szabály- és intézményrendszere, de a maitól eltérő neve is volt" - olvasható a miniszterelnök blogjában.

"Én valóságosnak tekintem az európai identitást. Különösen azok érzik az európai népek közötti rokonság erejét, akiknek alkalmuk volt elutazni mondjuk a Távol-Keletre, esetleg az Egyesült Államokba. Ha az ember messziről indul haza Magyarországra, amint eléri Európát, egy kicsit úgy érzi, hogy hazaérkezett, és itt már nagy baj nem történhet vele" - írta a kormányfő.

Hozzátette: az Európai Unió legfontosabb lelki, kulturális pillére ez a fajta közelség, ami nem a hivatalos politikai szónoklatokban nyilvánul meg, hanem ott él a zsigerekben, az ösztönökben, a hétköznapi kultúrában.

"Az uniót rendkívül sikeres vállalkozásnak gondolom. Olyannak, amiről sok év vagy évszázad múlva is azt fogják mondani, hogy az európai progresszió része volt. Ez akkor is igaz, ha az unió mai működését nagyon sok vita övezi. Ez a vita azonban inkább arról szól, hogy hogyan tovább, valamit már elértünk, de merre kell tovább indulni" - áll a szövegben.

Gyurcsány Ferenc szerint minden együttműködés életében komoly nehézséget jelent, ha nagy távolságot kell áthidalni.

"Nem lehet nem észrevenni, hogy az elmúlt évek bővítési folyamata természetesen rendkívül sok lehetőséget hozott, de az Európai Unió egésze számára új kihívásokat is teremtett. Nagyon különböző fejlettségű országok alkotják ma az uniót. Rendkívüli módon eltér Nagy-Britannia, Magyarország vagy éppen Bulgária történelmi, társadalmi fejlődése. Sok évszázados különbség van a polgári identitás, a demokratikus kultúra, a versengő piacgazdaság kialakulása terén, és ezek a különbségek máról holnapra akkor sem hidalhatók át, ha létezik a fent említett európai identitás" - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc közölte: politikusként meglepve látja, hogy "miközben valóban sokat vitatkozunk arról, hogy jól vagy rosszul működik-e az Európai Unió, viszonylag kevés jól definiált forgatókönyv lát napvilágot arra vonatkozóan, hogy milyen lehet az unió jövője".

"Hogy a képzelőerő hiánya vagy a szakmai-politikai bátortalanság, ötlettelenség áll-e a háttérben, nem tudom megmondani. Azt gondolnám, hogy az vinné előre az unió jövőjéről folyó gondolkodást, ha bátorítanánk a szakmai-politikai környezetet arra, hogy létezzenek a jövőt firtató forgatókönyvek és alternatívák. Ehhez a gondolkodáshoz nagy szabadságot kell biztosítani, valamint jó adag türelem is szükségeltetik hozzá" - írta.

"Egy sor területen a mainál mélyebb együttműködést látnék fontosnak. Bel- és igazságügyi, külpolitikai, biztonságpolitikai kérdések sokaságában a mainál több ügyben vállalhatnánk közösséget, és gyorsan hozzáteszem, ehhez persze az is kell, hogy az új feladatokhoz igazítsuk az egész döntéshozatali rendszert" - olvasható a kormányfő blogjában.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×