eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A gázár emelkedése segítheti a megújuló energiaforrások elterjedését

Két hatalmas uniós csillagon gyűjt aláírásokat a Magyar Természetvédelmi Társaság a tiszta energiaforrásokért. A cél az, hogy az uniós vezetők márciusi csúcstalálkozóján ezzel kampányoljanak a megújuló energiaforrások támogatásáért.

Az unió vezetői márciusban döntenek az EU Energiacsomagjáról, a környezetvédők pedig a több országból érkező csillagokkal együtt demonstrálnak a megújuló energiaforrások támogatásáért.

A zöldek attól tartanak, hogy a brüsszeli bizottság javaslatát a tagállamok "felhígítják".

A Magyar Természetvédelmi Társaság programvezetője az InfoRádióban kiemelte, hogy Magyarországon jelenleg a villamos energiának csak 4 százaléka származik megújuló forrásból, ennek is jelentős része biomassza, ami nem feltétlenül számít megújulónak.

Nagy lehetőség lenne a napenergiában, sok napkollektort lehetne épületekre szerelni, és Botár Alexa szerint a szélenergia kihasználásával Magyarország területének 4,5 százalékáról fedezni lehetne a jelenlegi szükséglet áramszükséglet kétszeresét.

A geotermikus energiát pedig nem csak hő- hanem villamosenergia-termelésre is lehetne hasznosítani - tette hozzá.

Botár Alexa úgy véli: ha a fosszilis helyett a megújuló energiaforrásokat támogatnák, akkor azok már jelenleg is versenyképesek lennének.A gázár drasztikus emelkedése miatt egyre többen keresnek majd alternatív forrásokat, köztük a szolgáltatók is - mondta el az InfoRádióban Popovics Attila, a szombathelyi távhőszolgáltató cég ügyvezető igazgatója.

A támogatott lakossági földgáz ára korábban olyan alacsony volt, hogy nem volt értelme az alternatív energiahordozókat felhasználni - közölte Popovics Attila.

A szombathelyi távhőszolgáltató ügyvezető igazgatója szerint azzal, hogy januártól jelentősen emelkedett a gáz ára, és a támogatási rendszer módosult, komoly esély nyílik az alternatív energiahordozók hasznosítására.

Popovics Attila hangsúlyozta: leginkább a távhőszolgáltató cégeknek lesz lehetőségük a megújuló energiaforrások hasznosítására, ugyanakkor az ügyvezető szerint a Nemzeti Fejlesztés Terv kevés erre vonatkozó forrást tartalmaz.

A szombathelyi távhőszolgáltató rendelkezik az ország egyik legnagyobb, 7,5 megawattos faapríték-fűtőművével, amelynek megtérülése eddig nem volt kedvező, ám ez most gyökeresen megváltozott - ismertette Popovics Attila.

Hozzátette: fele annyiba kerül előállítani a hőenergiát az alternatív tüzelőanyagból, mint gázból.

A környezetvédők nyitott kapukat döngetnek, hiszen az uniós energetikai törekvések is az alternatív energiahordozók elterjesztése felé mutatnak - hangsúlyozta a távhőszolgáltató cég ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×