eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin

Már jövőre jöhetnek az új egészségügyi biztosítók

Az egészségügyi ellátások 60 százalékának finanszírozása kerülne a magánbiztosítókhoz az Államreform Bizottság egészségügyi munkacsoportjának vezetője által kidolgozott tanulmány szerint. Mihályi Péter úgy véli: a több-biztosítós modell jövő januártól működhet, ha a parlament tavaszi ülésszakán megszületik erről a törvény.

Mihály Péter elmondta: a javaslatban a holland, a német, az osztrák, a svájci és a szlovák rendszer elemeit ötvözte.

A szakember hangsúlyozta: az új rendszernek mindenki számára garantálnia kell az ellátást, és nem szabad megengedni, hogy a biztosítók csak a fiatal, egészséges emberekkel kössenek szerződést, valamint azt sem, hogy a legdrágább beavatkozások költsége közvetlenül a biztosítókat terhelje.

Az emberek kimazsolázása ellen olyan újraelosztási rendszert kell létrehozni, amelyben a biztosító abban érdekelt, hogy minél több ügyfele legyen.

Átállási forgatókönyvek

A szakember úgy vélte: az ügyfelek számára csak hosszabb távon jelenthet változást az új rendszer esetleges bevezetése.

Az átállásra két forgatókönyv létezhet: egy rövidebb, amely szerint fél-egy éven belül mindenki átkerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól az új biztosítókhoz. A másik alapján mindenkinek joga, de nem kötelessége átlépni egy új biztosítóba, ebben az esetben két-három évig is eltarthat az átmenet.

Az átlépéssel nem változnak a jogok, mindenki ugyanazokra az ellátásokra lesz jogosult, a változás csak hosszabb távon jelentkezik.

A választás lehetősége a biztosítókra helyezi a kényszert, hogy próbáljanak valamilyen többletszolgáltatással, kedvezménnyel a biztosítottakat magukhoz édesgetni - vélekedett az Államreform Bizottság egészségügyi munkacsoportjának vezetője.Arányosítás

Az átállás ellenére legalább két évig a járulékok ugyanúgy az APEH-en keresztül folynának be, éppúgy, mint ma, mert ez az egész rendszer biztonságát nagyban erősíti - emelte ki Mihály Péter.

Hosszabb távon sem kerül a teljes járulék a biztosítókhoz, hanem egyfajta fejkvóta szerinti elosztással. Az idősebb, költségesebb ellátásra szoruló emberek után a biztosító viszonylag több pénzt kap, a fiatalok után kevesebbet.

Ez hasonló a háziorvosi rendszerhez, ahol a háziorvosok körülbelül négyszer annyi kártyapénzt kapnak egy idős biztosított után, mint egy fiatal után. Ez az ügyfelek kiválogatása elleni egyik biztosíték - hangsúlyozta a szakember.

A kimazsolázás ellen lesz még egy másik garancia is: a biztosítóknak nem lesz joguk visszautasítani a belépőket.

Hatvan százalék

A tervezet szerint a biztosítási csomag első és harmadik pillére maradna az OEP területe, a második pillér lenne az üzleti biztosítóké. Ide tartoznak a triviális ellátások a megfázástól a kéztörésig, a szemorvosi vizsgálat, a fülészet.

Ezek a rutinbeavatkozások összességében nagyértékűek, de egy beavatkozás nem különösebben költséges, és nem is életmentő - tette hozzá Mihály Péter.

A szakértő elképzelése szerint a magyar egészségügyi ellátások 60 százalékának finanszírozása kerülhetne át a magánbiztosítókhoz.

A rendszer fontos elemi már működnek, például a felügyelet idéntől, így adottak a technikai feltételek a több-biztosítós modell bevezetésére.

Mihályi Péter úgy vélte: a rendszer már jövő januártól működhetne, ha a parlament még a tavaszi ülésszakban elfogadná az erről szóló törvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×