eur:
388.81
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Csatatér, barikádok és harckocsi az Erzsébet téren - képgalériák

Három részre szakadt a demonstráló tömeg Budapest belvárosában. Legnagyobb részüket a Múzeum körútra szorították a rendőrök, kisebb csoportokat pedig a Rákóczi útra, valamint a Kossuth Lajos utcára tolták. A tüntetők folyamatosan azt skandálják: "ÁVH, ÁVH!"

Korábban csatatérré változott a budapesti Bajcsy-Zsilinszky út Erzsébet tér felőli oldala, ahol a rendőrök újabb és újabb "hullámban" könnygázgránátokat és gumilövedékeket lőnek ki. Az 1956-os forradalomra emlékeztető járművek közül egy kiállított páncélautót és egy Csepel teherautót toltak ki a tüntetők a Deák térről a Károly körútra. A tüntetőknek sikerült beindítaniuk egy T 34-es harckocsit is, amellyel elindultak a rendőrök felé.

A rendőrök a Deák téri evangélikus templomig szorították a tüntetőket, akiket folyamatosan a helyszín elhagyására szólítanak fel. A templomnál a díszburkolat elkészítéséhez sok macskakövet tárolnak, a tüntetők ezekből próbálnak barikádokat építeni.

A rendőrség továbbra is "üzemben" tartja a vízágyúkat, amelyek kék és zöld folyadékot lőnek ki a demonstrálókra. Az MTI tudósítói azt látták, hogy a tüntetők kővel dobálják a rendőröket, akik visszadobják a köveket a tüntetőkre.

A rendőrökkel összecsapók között feltűnően sok bőrfejű, illetve arcát sállal, maszkkal eltakaró fiatal látható, akik törnek-zúznak mindent, ami a kezük ügyébe kerül.


Az Andrássy út még a zavargások előtt (fotók: inforadio.hu, Herczeg Zsolt) (képgaléria)

Figyelmeztető lövések, paprikaspray és gumilövedékek

A távirati iroda korábban arról számolt be: figyelmeztető lövéseket adtak le a rendőrök az Andrássy út és a Bajzsy-Zsilinszky út sarkán összegyűlt tüntetők felé.

Az MTI munkatársa kétféle hüvelyt talált: az egyik géppisztolyból származó vaktöltényé, a másik sörétes puskába való 12-es riasztó lövedéké. Az Erzsébet téren a rendőrök paprikaspray-t és gumilövedékeket is bevetettek.

Felszedik a márványlapokat

A tüntetők a teret borító márványlapokat szedték fel és törték össze, és ezekkel dobálták a rendőröket, de bevetették a Deák téri metrólejáratnál tárolt téglákat is. Többen kukákat törtek össze és gyújtottak fel.

Elbontották a Károly körúton felállított "Budapest - a szabadság városa" felirat mintegy kétméteres kőbetűit, amelyeket szintén összetörtek és barikádként, illetve lövedéknek használtak a rendőrökkel szemben.

A Bajcsy-Zsilinszky utat az Erzsébet téri Gödör magasságában teljes szélességében fémkordonokkal zárták el a tüntetők. A kordont lassan az Andrássy út irányába tolják, ahonnét újabb rendőri erősítések érkeznek.

Könnygázfelhő a belvárosban

A Bajcsy-Zsilinszky út és az Erzsébet térkönnygázfelhőben úszik, könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen az Alkotmány utcában és a Nyugati téren is.

A Deák téri metró aluljáróba több gránát esett, és a füst teljesen elárasztotta azt is.

Eddig 4-5 könnyű sérült van

Az összecsapásoknak eddig négy-öt könnyű sérültje volt, köztük egy rendőr - közölte kollégái információira hivatkozva Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A sérülteket a Péterfy Sándor utcai, illetve a Honvéd kórházba szállították.

A Corvin közben megzavarták a megemlékezéseket

A tüntetők kora délután még azt hangoztatták, hogy egész nap folyamatosan vonulnak majd, hogy a rendőrség ne tudja szétoszlatni a tömeget.

A Corvin közben, ahol skandálásukkal megzavarták a koszorúzásokat, és ahol teljes szélességében le kellett zárni miattuk a forgalom elől a Nagykörutat és az Üllői utat is, a Kossuth téri demonstráció egyik vezéralakja arra szólította fel a tömeget, hogy "foglalják vissza a Kossuth teret".

Sokan az Astoriához mentek, hogy részt vegyenek a Fidesz 56-os megemlékezésén.

Eredetileg a Szent István téren gyülekeztek

A több ezres tömeg eredetileg a Szent István térről indult a Corvin közbe. A demonstrálók azután kezdtek el gyülekezni a Bazilika előtt, miután a Parlament környékén minden nagyobb területről kiszorította őket a rendőrség.

A Corvin közhöz tartva békésen vonultak el a tüntetők a Nagykörúton, előzetes félelmek ellenére a megállókban várakozó Combinókat sem rongálták meg, csak Demszky Gábor főpolgármester lemondását követelték.


Tüntetés a Bazilikánál és Budapest körútjain (fotók: inforadio.hu, Herczeg Zsolt (képgaléria)

Volt, ahol gumibottal lépett fel a rendőrség

A Parlament előtti 56-os ünnepség helyszíne közelében, a hétfő délelőtti zászlófelvonás ideje alatt - az MTI helyszíni tudósítója szerint - gumibottal léptek fel rendőrök demonstrálók egy csoportja, köztük nők és idősek ellen.

A rendőrök a demonstrálók mintegy ötven fős csoportját körbezárták a Szabadság tér egyik sarkánál. Az emberek azt skandálták: "ÁVH, ÁVH". Az MTI tudósítójának információi szerint tíz embert elvittek a rendőrök. Az utcán vérző fejű embereket lehetett látni.

A zászlófelvonást is megzavarták a tüntetők

Magát az ünnepélyes zászlófelvonást is megzavarta egy időre a tüntetők egy csoportja, amely a Kossuth tér egyik oldalán, a Falk Miksa utcánál kiabálta: "Gyurcsány, takarodj", "Ünnepelni akarunk!". A rendőrök néhány perc elteltével kiszorították innen a tiltakozókat.

Rendőrség: a tüntetők nem tették lehetővé a biztonsági átvizsgálást

A Parlament előtt 36. napja demonstrálókat hétfőre virradóra szorította ki a rendőrség a Kossuth térről, mert - mint Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az InfoRádióban elmondta - a demonstráció szervezői nem tartották be a rendőrséggel kötött pénteki megállapodást, mert nem tették lehetővé, hogy a tűzszerészek átvizsgálják a területet.

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány elmondása szerint késeket, nagyobb köveket, zokniba csomagolt faszenet, glicerint, benzint, vasgolyókat találtak a rendőrök a téren. Arra a kérdésre, hogy feltételezésük szerint ezt használni kívánták-e a demonstrálók, kitérő választ adott Gergényi Péter.

A tüntetők szerint jogtalan volt a Kossuth tér kiürítése

Takács András, a kormányellenes tüntetés egyik szervezője, a Kossuth téren alakított Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szerveződés ügyvivője az InfoRádióban úgy vélte: a rendőrség fellépése jogtalan volt, ezért a demonstrálók panaszt nyújtanak be a köztársasági elnökhöz és a Legfelsőbb Bírósághoz az akció miatt.

Az MTI-nek több tüntető arról beszélt, hogy átverték őket. Mint mondták, megállapodásuk a rendőrséggel az volt, hogy sátranként egy ember a területen maradhat, a többieket pedig átvizsgálás után engedik vissza a sátrakhoz.

Közölték: felháborítónak tartják, hogy becsapták őket, és végül senki nem maradhatott a helyszínen. Elmondták, hogy sokuknak a sátrakban maradtak a személyes irataik, így nem tudják igazolni magukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×