eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A Fidesz népszavazást akar a reformokról

A Fidesz ügydöntő népszavazást kezdeményez a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében - mondta Orbán Viktor elnök a párt 1956-os megemlékezésén.

A Fidesz elnöke kijelentette: ezzel eldől a hazugságokra épülő kormányzat sorsa, és kiküszöbölhető a demokrácián esett csorba is.

Kijelentette: meg kell adni a lehetőséget az embereknek, hogy szavazzanak azokról a reformokról, amelyeket akaratuk ellenére akarnak bevezetni.

A népszavazás szerinte nyugalmat fog teremteni, és elhárítja a veszélyt. Egy olyan intézmény, amely méltó '56 szelleméhez. "Mi 2006-os magyarok, be fogjuk bizonyítani, hogy a demokrácia, amelyet mi alkottunk, képes a legsúlyosabb gondok megoldására is" - jelentette ki.

"1956 őszén mindenki láthatta a szabadságot, és ha most becsukjuk a szemünket, mi is láthatjuk" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: bár jeltelen sírba, arccal a föld felé, kátránypapírba csomagolva temették el, mégis feléledt.

"A magyar szenvedéstörténet megrendítő ikonja. Köszönet, hála és dicsőség érte '56 hőseinek" - jelentette ki a Fidesz elnöke az 50 évvel ezelőtti események kapcsán, amelyek során - mint mondta - a magyarok megmentették Európát a kommunizmustól, de Magyarországot nem sikerült megmenteniük. A világ a magyar forradalom által értette meg, hogy a szocializmus egy téveszme, egy diktatúra, a Szovjetunió pedig egy megszálló ország.

"A magyar nép halálos sebet ejtett a kommunizmus világbirodalmán, olyan sebet, amely azonnal üszkösödni kezdett" - mondta.

<

Fidesz-megemlékezés az Astoriánál (képgaléria)

A szabadság azonban csak 16 évvel ezelőtt köszöntött be Magyarországon, de a szabadság csak törékeny lehetett, mert a rendszerváltás során a felelősségre vonás nem történt meg.

Szerinte ez tette lehetővé, hogy másfél évtized után a hazugság visszatérjen, és újra pénzügyi válságot okozzon. "Lyukat ütött a gazdaság oldalán", ez pedig megélhetési válságba sodorhat sokakat, akikkel a válság okozói meg akarják fizettetni saját dilettantizmusukat.

"Ma már nem pártok állnak szembe egymással, nem jobb és baloldal, hanem egy becsapott, a valódi választás lehetőségétől megfosztott, ezért elkeseredett ország áll szemben illegitim kormányával" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: "csak egy kicsit kellene jobban szeretni a hazát, mint a hatalmat, és minden megoldódna".

Kijelentette: az embereket tavasszal megfosztották a szabad választás lehetőségétől, mivel az igazságot eltitkolták előlük.

Hangsúlyozta: a rendszerváltáskor meghatározott szabályokat nem szabad félretenni. Épp ezért pártja kitart a demokrácia nehézkes szabályai mellett és elutasítja az erőszakot. Szerinte a kialakult helyzetre a népszavazás adhat megoldást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×