INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kontrát: "Lamperth saját szakmai alkalmatlanságát ismerte el"

Infostart / InfoRádió
Az augusztus 20-án történtek ügyében az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által lefolytatott vizsgálat rávilágított arra, hogy a magyar kormány és az irányítása alá tartozó hatóságok teljesen felkészületlenek a tömegrendezvények megszervezésére. Ezt Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő írta közleményében.

"Az eddigi talán legőszintébb kormányzati vizsgálati eredmény látott napvilágot az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közlésében az augusztus 20-i tragédia kapcsán" - vélekedett a politikus.

Kontrát Károly hozzátette: a baj az, hogy - mint a korábbi vizsgálat esetében - most is csupán egy beosztottat ért el a felelősségre vonás, a kormány tagjait nem.

"Lamperth Mónika sem gyakorol önkritikát, aki ezzel a jelentéssel lényegében saját szakmai alkalmatlanságát ismerte el. Nem értjük, ha Lamperth Mónika a felelősségébe tartozó területen komoly szervezési, vezetési, információáramlási, szabályozási hibákat és hiányosságokat észlel, miért nem érzi erkölcsi kötelességének levonni a saját személyére vonatkozó következtetéseket" - írta a képviselő.

Kontrát Károly hozzátette: a vizsgálat megerősítette a Fidesznek azt a meggyőződését, hogy az állami ünnepen, a kormány által szervezett ünnepségen történt, öt halálos áldozatot követelő tragédia ügyét csak az általa kezdeményezett országgyűlési vizsgálat tudja majd megnyugtatóan tisztázni.

"A kormány ugyanis csődöt mondott" - áll az ellenzéki politikus közleményében.

Felmentették az ügyeletvezetőt

A minisztérium vizsgálata után azonnali hatállyal felmentették beosztásából az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletét augusztus 20-án vezető szakembert.

Tatár Attilát a szervezet főigazgatóját, valamint az őt augusztus 20-án helyettesítő Hofmann Imre főigazgató-helyettest Lamperth Mónika megfeddte, Muhoray Árpád, az ügyeleti szolgálatot irányító, veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes pedig fegyelmi megrovást kapott.

A tárca vizsgálata azt is megállapította, hogy felül kell vizsgálni és tovább kell fejleszteni a riasztási rendszert.

A vizsgálat alapján az is megállapítható, hogy az OKF jelenleg nincs kellően felkészülve "a klímaváltozás által okozott veszélyhelyzetekre".

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk