INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mit tesz ön a Duna megóvásáért?

Infostart / InfoRádió
A magyar lakosság a Duna fő értékének az ivóvíz biztosítását tekinti és a legjelentősebb veszélyforrásnak az ipari szennyezést tartja - derült ki a WWF Magyarország felméréséből.

A 15 évesnél idősebbek megkérdezésével zajlott reprezentatív felmérésből az is kitűnik, hogy a magyarok nem tartják elég jelentősnek a háztartások okozta vízszennyezést, illetve nincsenek megfelelően tisztában a Duna természeti, sportolási és gazdasági értékeivel - mondta el az InfoRádióban Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.

Kevesen tudják, hogy a budapesti szennyvíz több mint fele még mindig tisztítatlanul folyik a Dunába, ez pedig sokkal több veszélyt jelent a folyó számára, mint az ipari szennyezés.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz a Duna megóvása érdekében, a legtöbb válaszoló annyit mondott: nem szemetel. Ennek ellenére a folyó és az ártere igen szemetes. A szakértő ezt nem tartja komoly vállalásnak, inkább emberi kötelességnek. Mint mondta, hasznos lenne fellépni az árterek beépítése ellen, és az is, ha az emberek a motoros vízi sportok helyett inkább a kajakot vagy a kenut választanák.

A WWF most egy gazdasági elemzést készít arról, hogy a dunai hajózást milyen tényezők segítik leginkább. Ebből kiderül, hogy nem feltétlenül az élővilágot megsértő medermélyítés a legfontosabb tényező. Sokkal fontosabb, hogy legyen megfelelő számú és minőségű kikötő, valamint vasúti kapcsolat.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk