eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mit tesz ön a Duna megóvásáért?

A magyar lakosság a Duna fő értékének az ivóvíz biztosítását tekinti és a legjelentősebb veszélyforrásnak az ipari szennyezést tartja - derült ki a WWF Magyarország felméréséből.

A 15 évesnél idősebbek megkérdezésével zajlott reprezentatív felmérésből az is kitűnik, hogy a magyarok nem tartják elég jelentősnek a háztartások okozta vízszennyezést, illetve nincsenek megfelelően tisztában a Duna természeti, sportolási és gazdasági értékeivel - mondta el az InfoRádióban Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.

Kevesen tudják, hogy a budapesti szennyvíz több mint fele még mindig tisztítatlanul folyik a Dunába, ez pedig sokkal több veszélyt jelent a folyó számára, mint az ipari szennyezés.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz a Duna megóvása érdekében, a legtöbb válaszoló annyit mondott: nem szemetel. Ennek ellenére a folyó és az ártere igen szemetes. A szakértő ezt nem tartja komoly vállalásnak, inkább emberi kötelességnek. Mint mondta, hasznos lenne fellépni az árterek beépítése ellen, és az is, ha az emberek a motoros vízi sportok helyett inkább a kajakot vagy a kenut választanák.

A WWF most egy gazdasági elemzést készít arról, hogy a dunai hajózást milyen tényezők segítik leginkább. Ebből kiderül, hogy nem feltétlenül az élővilágot megsértő medermélyítés a legfontosabb tényező. Sokkal fontosabb, hogy legyen megfelelő számú és minőségű kikötő, valamint vasúti kapcsolat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×