eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Demján: a katasztrófaprogramból látszott, hogy ez lesz

A politikai elit gyalázatának nevezte a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének elnöke az idén kialakult államháztartási hiányt az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke úgy vélte: nem valósak az elmúlt évek gazdasági növekedésről szóló statisztikák.

A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének elnöke szerint egy háborúban álló országnak van csak olyan magas államháztartási hiánya, mint Magyarországnak. Demján Sándor a politikai elit szégyenének nevezte ezt, bár hozzátette: tisztában van vele, hogy a választási években rendre jóval magasabb a költségvetési deficit, mint a többi évben.

Az üzletember ettől függetlenül méltatta a kormány teljesítményét, mint mondta, a kiigazító lépések nélkül már rég kivonultak volna a külföldi befektetők Magyarországról.

Katasztrófapolitika, majd dicséret

Demján Sándor azt mondta: Medgyessy Péter katasztrófaprogramjából és kormányából kiszámítható volt, hogy Magyarország a ciklus végére ebbe a helyzetbe kerül. Szerinte azonban meg kell dicsérni a kormányt, hogy mindezeket a lépéseket megtette az önkormányzati választás előtt, ezek nélkül ugyanis az ország már csődben lenne, mert már kivonták volna Magyarországról a pénzt a külföldi befektetők.

Demján Sándor határozottan bírálta a dupla minimálbér után fizetendő járulék intézményét. Mint mondta, ez a kollektív bűnösség szerinti megoldás. Az üzletember ugyanakkor felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy nagyobb részt kellene vállalniuk a gyerekek támogatásából.

Nem valósak a követelések

A Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke egyetértett a kiigazítás szükségességével. Széles Gábor szerint aggodalmas lehet ugyanakkor a gazdasági növekedés minimálisra lassulása.

Hozzátette: pusztán azzal, hogy mérséklődik a fogyasztás, majdnem felére esik vissza a statisztikai GDP-növekedés. Úgy látta: a gazdasági növekedésről szóló hírek nem valósak, így a szakszervezetek erre alapozott követelései sem jogosak.

Gyurcsány reformbizottságot hozna létre

A miniszterelnök reformbizottságot hozna létre az Országos Érdekegyeztető Tanács bevonásával a gazdaság dinamizálására. Gyurcsány Ferenc az OÉT ülésén elmondta: 2008-ra létrejöhet a gazdasági egyensúly, akkortól pedig a gazdaság élénkítése állhat a munka középpontjában.

A munkavállalói oldal azonban az eszközöket már vitatta. A szakszervezeti oldal soros elnöke az InfoRádióban azt mondta: az érdekképviseletek csak akkor fogadják el a programot, ha a kabinet garanciát nyújt a foglalkoztatottság mielőbbi növelésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×