eur:
390.81
usd:
359.64
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Lobbi 10 millióért

Szeptembertől akár 10 millió forintos bírságot is kiszabhatnak arra, aki szabálytalanul lobbizik - közölte a kormányszóvivő.

Danks Emese tájékoztatása szerint a kormány döntött a parlament által még februárban elfogadott, a lobbizás szabályait rögzítő törvény végrehajtási rendeletéről, amely a kiszabható bírság mellett szabályozza a lobbiigazolvány kiadását és az igazolványért fizetendő díj mértékét is.

Aki kérelmezi ezt az igazolványt, azt a hivatal legfeljebb 30 napon belül nyilvántartásba veszi, és a nyilvántartásba vételtől számított 15 napon belül - ha a kérvény megfelel a törvényi előírásoknak - kiállítják az igazolványt - tájékoztatott a részletekről a kormányszóvivő. A dokumentum díja öt ezer forint.

Miután a törvény meghatározása szerint a lobbizás a közhatalmi döntések megbízás alapján történő, üzletszerű befolyásolása, így a rendelet a tagságuk érdekeit képviselő társadalmi szervezetekre nem vonatkozik.

A rendelet értelmében a lobbisták és a lobbiszervezetek nyilvántartását a Központi Igazságügyi Hivatal vezeti, és az igazolványt is ott kell kérelmezni. A lobbitevékenységet szabályozó törvény és végrehajtási rendelete szeptember 1-jén lép hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×