INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Emelkedik a hallgatói normatíva

Infostart / InfoRádió
Szeptembertől 91 ezerről 116 ezer 500 forintra emelkedik a hallgatói normatív támogatás. A kormányszóvivő a kabinet ülése után azt is közölte: a kollégiumi, illetve a jegyzettámogatás összege is csaknem 50 százalékkal növekszik.

Danks Emese tájékoztatása szerint a kormány által elfogadott rendelete alapján a hallgatók a jövőben is kaphatnak a többi között tanulmányi, illetve szociális ösztöndíjat és lakhatási támogatást is, de új elemként lehetőség lesz a hallgatói önkormányzatok támogatására, a szakmai, tudományos és közéleti ösztöndíjat, a köztársasági ösztöndíjat, valamint az intézmények által létrehozott külön ösztöndíjat pedig szeptembertől a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók is megkaphatják.

Változó diákhitel-szabályok

Õsztől 30-ról 40 ezerre emelkedik a költségtérítéses hallgatók által havonta felvehető diákhitel összege, és valamennyi, felsőoktatásban résztvevő hallgató számára 35-ről 40 évre emelkedik az igénylés korhatára.

A kormányszóvivő azt is közölte, hogy az oktatási tárca szeptemberben kezdi el kidolgozni a hallgatói juttatások reformját, amelynek első lépése a fejlesztési részhozzájárulás tervezett bevezetése.

Danks Emese hangsúlyozta: a pénz legalább 30, legfeljebb 50 százalékát az intézményeknek kötelezően tanulmányi ösztöndíjakra kell fordítaniuk, így a diákok 2008-tól az eddiginél jóval magasabb tanulmányi ösztöndíjat kaphatnak.


A címlapról ajánljuk