INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A kórházak nem tudnak a betegszállítás átszervezéséről

Infostart / InfoRádió
Senki nem tájékoztatta a Magyar Kórházszövetséget a betegszállítás esetleges átszervezéséről - közölte Varga Ferenc a testület leendő elnöke az InfoRádióban.

A szervezet elnökségének tagja, leendő elnök az InfoRádióban azt mondta: nincsenek felméréseik arról: mekkora plusz terhet jelentene az intézményeknek a feladat átvétele, mert ők is csak a sajtóból értesültek a kezdeményezésről.

Varga Ferenc azután beszélt erről, hogy Molnár Lajos egészségügyi miniszter azt mondta: a mentőszolgálat átszervezése keretében a kórházaknak lehetőségük lesz a mentőautók átvételére és saját betegeik szállítására.

A kórházszövetség vezetője hangsúlyozta: alaposan meg kell vizsgálni, hogy mennyi pénz, eszköz és szakember szükséges egy megfelelő rendszer kiépítéséhez.

Varga Ferenc úgy vélte: nem biztos, hogy érdemes elaprózni a feladatot, amikor a modern diszpécser-központtal rendelkező Mentőszolgálat sem tudta gazdaságosan működtetni a rendszert.

Ugrásra készek a magáncégek

A magáncégek készek átvenni a betegszállítási feladatokat az Országos Mentőszolgálattól. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke az InfoRádióban elmondta: jelenleg az országban 45 olyan szervezet működik, amelynek tevékenységét finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a 45-ből 42 cég tagja az egyesületnek.

Bíró Ferenc hangsúlyozta: az előkészületek után rövid időn belül el tudnák látni az ország egész területén a betegszállítási feladatokat. A szakember úgy vélte: az átalakítás kedvező lenne a pácienseknek is, mert a korábbi bizonytalanság és várakozás megszűnne, és mindig tudnák, mikor megy értük a betegszállító autó és mikorra érhetnek haza.A címlapról ajánljuk