eur:
395.38
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

"Menekül a tőke Magyarországról"

Az utolsó simításokat végzik a Moszkva tér átépítéséhez szükséges szabályozási terven - írja a Népszabadság.

A terv részleteit a II. kerületi képviselő-testület legutóbbi ülésén mutattak be a városatyáknak. A szakemberek összesen 36 pontban vázolták fel a tér problématérképét, például azt, hogy a negyvenezer négyzetméteres közterületből mindössze kétezret használhatnak a gyalogosok.

Az átépítés első üteme számol a metró "legyezőépületének" felújításával, a teraszos melléképületet viszont elbontanák, és mozgássérültliftet is kialakítanának.

Több helyet kapnak a járókelők azzal, hogy megszűnik az 59-es villamos hurka, a nagykörúti villamosok végállomása pedig oda kerül, ahol ma a 61-esre lehet felszállni.

A buszvégállomást a tér északnyugati részére teszik át, és be is fedik. Csak a forgalomszervezéssel háromdecibeles zajcsökkenés érhető el.

A további ütemekben egyirányú, körszerű forgalmat alakítanak ki az autóknak, többek között a 18-as villamos alagútja helyén. Tervezik egy új metrókijárat megépítését is, ez alá kerülne a mai közlekedési csomópont.

A terv készítői a téren találkozó három kerület határának a módosítását is javasolják. Horváth Csaba MSZP-s polgármester szerint a beruházás - amelynek teljes költsége harmincmilliárd forint, és EU-támogatás is szerezhető rá - jövőre indulhat, és 2009-re be is fejeződhetne.

A Magyar Nemzet szerint gyorsan menekül a tőke Magyarországról. A lap azt írja, rendkívüli mértékű tőkekivonást regisztrált júniusban a Magyar Nemzeti Bank.

A múlt hónapban mintegy 550-600 milliárd forintot vontak ki a külföldi befektetők a hazai piacról. Hasonló nagyságrendű tőketávozásra csak 2003 május-júniusban, a sáveltolás időszakban került sor.

A mostani tőkekivonás még nem érintette az állampapírokat, ugyanakkor e téren is érezhető a befektetők óvatossága, bár a hozamok folyamatosan emelkedtek.

Szakértők szerint a forint továbbra is sérülékeny, ezért a következő hetekben nem tartják kizártnak, hogy az euró 290 forintra erősödik. A forintgyengülés nemcsak az államadósság finanszírozását drágítja, hanem inflációgerjesztő hatása is van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×