eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Obszcén tehén a bazilika előtt

A kormány megszorító intézkedéseiről való figyelemelterelés lehet az oka annak, hogy elszaporodtak az egyházakat sértő közéleti megnyilvánulások - vélik az érintettek. Legújabban obszcén tehénszobrot engedélyezett elhelyezni a liberális városvezetés a budapesti Szent István bazilika előtt - írja a Magyar Nemzet. Lapszemle.

Évekig bujkáló körözöttek

A magyarországi rendőrségi körözésekről szóló írásában a Népszabadság példaként említi Sz. Balázst, a távollétében sikkasztásért hat év szabadságvesztésre ítélt vagyonőrt, aki hat évig bujkált, ebből négy évet hamis személyazonossággal. Egy közlekedési affér után ujjlenyomatot vettek tőle. Két hónappal később a központi nyilvántartó derítette ki, hogy a rendőrök előtt magát Csákány Balázs nevére kiállított okmányokkal igazoló férfi valójában Sz. Balázs, a körözött vagyonőr.

Országosan évente több tízezer körözést ad ki a rendőrség bűncselekmények elkövetői, gyanúsítottjai és eltűntek ellen. Miután egyre nőtt az olyan súlyos bűncselekmények elkövetéséért körözöttek száma, akik ellen egyidejűleg több elfogatóparancsot adtak ki, Bene László országos rendőrfőkapitány elrendelte, hogy a megyei rendőr-főkapitányságok, a BRFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda mind állítsák fel a maguk top 10-es listáját az általuk "leginkább keresett" bűnözőkről. 2005. november 1-je és 2006. június 1-je között az ORFK 16.404 körözést vont vissza az elkövető elfogása miatt.

Jeget jósolt, tévedett

Feljelentette a katasztrófavédelem a közelgő miskolci jégesőről szóló, alaptalannak bizonyult csütörtöki híradás felelősét - emlékeztet a Népszabadság. A város polgármestere közölte, hogy ő volt az értelmi szerző. Káli Sándor miskolci polgármester azt mondta: ő kérte a város lakosságának figyelmeztetését a közelgő vihar veszélyére. Lépését azzal indokolta, hogy az előző hét tapasztalatai és a két évvel ezelőtti események alapján ítélte szükségesnek a lakosság értesítését.

Dobson Tibor a miskolci polgármester nyilatkozatára úgy reagált: a megyei katasztrófavédelem továbbra is fenntartja az ismeretlen rémhírterjesztő elleni feljelentését, mert a polgármester tájékoztatását eltorzítva, a katasztrófavédelem nevével visszaélve pánikot keltett. Egyébként ha valóban lett volna jégeső, akkor a katasztrófavédelem vélhetően vállalta volna a riasztás tényét.

Keresztényeket provokáló művészkedés

A Magyar Nemzet azt írja: az érintettek szerint a kormány megszorító intézkedéseiről való figyelemelterelés lehet az oka annak, hogy elszaporodtak az egyházakat sértő közéleti megnyilvánulások. Legújabban obszcén tehénszobrot engedélyezett elhelyezni a liberális városvezetés a budapesti Szent István bazilika előtt.

A múlt szerdán a kisebbik koalíciós párt két ügyvivője sürgette a történelmi egyházak iskoláinak, szociális intézményeinek állami finanszírozásáról szóló vatikáni megállapodás felbolygatását.

Ezután kiderült: a szocialista párt vallásos tagozatának tanulmányában azt javasolják, szüntessék meg az egyházakra és az egyházi személyekre vonatkozó, az általánostól eltérő szabályokat. Az egyházaknak presztízsérdekük, hogy a társadalomban gazdaságilag is legális szervezetként, kifehéredetten jelenjenek meg - mondta a lapnak az MSZP vallásos tagozatának vezetője.

Civakodó hajdúsági MSZP

Szerdáig el kell hagyniuk a választások előtt egy évvel megnyitott Kapcsolat Házát a debreceni szocialistáknak - olvasható a Magyar Nemzetben. Az Újhelyi István szocialista pártalelnök által akkoriban követendő mintaként beharangozott ember közeli intézményt szocialista források szerint azért kell sürgősséggel kiüríteni, mert Tóth Csaba, az épület tulajdonosa rossz néven vette, hogy nem ő, hanem az Oláh Lajos megyei szocialista pártelnök által támogatott Bazsa György lett az MSZP debreceni polgármesterjelöltje.

Érdekesen alakul a megyei jelöltállítás is a szocialistáknál: közgyűlési elnökjelöltet nem neveztek meg, a listavezető viszont Oláh Lajos lett, ami azért érdekes, mert rajta kívül minden országgyűlési képviselő a sor végére került. Ez azt eredményezte, hogy sem a jelenlegi elnök, sem az alelnökök nem indulnak a megyei választásokon.

Egységes európai minimum?

A Napi Gazdaság írása szerint Jacques Delors, az Európai Bizottság volt elnöke azt javasolja: kezdjék meg az egyeztetést egy közös európai minimálbérről. A ma is nagy tekintélyű szocialista politikus hozzátette: a közös minimumot az egyes tagállamok fejlettségi szintjével arányosan kellene elképzelni.

Magyarországon egyelőre a korábbinál kisebb hullámokat vet a szombattól érvényes bérszabályozás. Ennek oka - mint a leginkább érintett ágazatok szereplői a lapnak elmondták - az, hogy hasznukat a minimálbér emelkedésének mértékénél sokkal jobban megkurtítják az egyéb kiadási terhek, így például a növekvő gázár.

A középfokú végzettségűeknél bevezetett garantált bérminimum miatt viszont esetenként előnyt jelent, ha valakinek nincs érettségije. A cégek közül több is azt tervezi, hogy érettségi nélküli szakmunkásokat foglalkoztat majd.

Bizonytalanság a minisztériumokban

A Világgazdaság arról számol be, hogy a hírek szerint belső, a tagoknak, szimpatizánsoknak, holdudvaroknak szóló országjárásba kezdenek a vezető szocialista politikusok. A beszélgetések során igyekeznek majd elmagyarázni, valójában miről is szól a pénzügyi egyensúly programja, és miről a tervezett reformok. A miniszterelnök a hét végén az MSZP országos választmánya előtt fejtegette, hogy Magyarország a program megvalósításával válhat a régió legsikeresebb országává.

Az MSZP valódi hangulata jobb, mint amilyen lehetne ilyen helyzetben. Ennél jóval rosszabb viszont az államigazgatásé. Az ott tervezett megszorítások kilátásba helyezése miatt egyelőre teljes a bizonytalanság, és ez egyeseknél a munka minőségén is kezd meglátszani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×