eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Pozitív értelemben vett rend" kell Budapesten

A főváros nem azért van, hogy az egyik vagy a másik oldalé legyen. Minket arra szerződtettek, hogy Budapest problémáit megoldjuk, működtessük, üzemeltessük ezt a várost - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tarlós István.

A Fidesz főpolgármester-jelöltje, Tarlós István szerint nagyon rossz üzenet a budapestieknek, hogy Demszky Gábor, a főváros jelenlegi vezetője úgy nyilatkozott: a legfontosabb cél, legyőzni Orbán Viktor Fidesz-elnök jelöltjét.

Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában ezt azzal indokolta, hogy "megint nem Budapest praktikus problémái járnak a főpolgármester úr fejében, hanem az a politikai fóbia, ami Budapesten már egy teljesen értelmetlen megosztottsághoz és szembenálláshoz vezetett".

"Jaj, Istenem, Orbán Viktor jelöltjét kell legyőzni! Hát a főváros nem azért van, hogy az egyik vagy a másik oldalé legyen. Minket arra szerződtettek, hogy Budapest pragmatikus problémáit megoldjuk, működtessük, üzemeltessük ezt a várost" - jelentette ki.

A főpolgármester-jelölt kifogásolta az MDF magatartását is, amely hosszú ideig támogatta őt, de most úgy találja, hogy túl közel került a Fideszhez.

"Mondja ezt egy olyan párt, amelyik az Orbán-kormány miniszterét jelölte főpolgármesternek" - mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy Katona Kálmán, az MDF jelöltje "egyebet sem tesz, mint tíz éve csúszkál a Fidesz és az MDF között".

A jelenlegi óbudai polgármester leszögezte: Budapest működtetésének szempontjából a legfontosabbnak azt tartja, hogy a jelenlegi politikai alapokról szakmai alapokra kell helyezni a városvezetést.

Túlpolitizált a fővárosi önkormányzat. Az ellenzéki javaslatokat tárgyalás nélkül söprik le az asztalról, és Demszky Gábornak állandó egyeztetési problémái vannak a koalíciós partnerével is - mondta.

Tarlós István emlékeztetett arra, hogy az ország hatodik legnagyobb önkormányzatát vezeti hosszú évek óta, és Óbudán sikerült elérnie a különböző politikai erők együttműködését.

"Ha ezt az ország egyik legnagyobb önkormányzatánál meg lehetett valósítani, akkor meg lehet valósítani a fővárosban is" -fűzte hozzá.

Konkrét elképezései közül kiemelte "a pozitív értelemben vett rend" megteremtését Budapesten.

"Ennek az a lényege, hogy nem szabad összekeverni az egyébként nagyon kellemes liberalizmust az anarchiával és a rendetlenséggel. Lehetetlen fenntartani ezeket a szeméthegyeket. Lehet imádni a kutyákat, de nem kötelező a kutyapiszkot is imádni mellette. Nem kötelező eltűrni ezt az abszolút eklektikus, szörnyű plakáterdőt, a még szörnyűbb grafittiket és a kezelhetetlen hajléktalanproblémát" - jelentette ki Tarlós István.

A főpolgármester-jelölt elmondta: nem tud azonosulni azzal a nézettel, miszerint az lenne a humánus és a liberális, ha hagynák "a hajléktalanokat békésen meghalni, ahogy nekik tetszik".

Megfelelő módon biztosítani kell három alapszolgáltatást számukra: a szállást, az étkezést, valamint az orvosi és a gyógyszerellátást. Ha ez megtörtént, akkor rendeletileg tiltani kell bizonyos dolgokat, például, hogy "ellepjék a város legfrekventáltabb pontjait vagy parkjait, lehetetlenné téve azok rendeltetésszerű használatát" - közölte Tarlós István.

A jelölt szerint a kutyapiszok eltüntetése az utcákról nem bonyolult kérdés.

"Kezdem azzal, hogy vannak bizonyos eszközök, olcsó, primitív eszközök, mint a fóliakesztyű, meg a zacskók, meg a gyűjtőhelyek. Ez tényleg nem kerül túl sok pénzbe. Aztán, és itt már akár analóg módon lehetne rendezni a szemét ügyét is, nagyon fájlalom és hiányolom az azonnal érvényesíthető, nagy összegű bírságok lehetőségét" - mondta a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Tarlós István elmondta: együttműködést ajánl a baloldalnak, mert a város jobb működtetése mellett azt lehet remélni, hogy így a két nagy párt rávehető a kétharmados törvények némelyikének a módosítására.

A felszíni tömegközlekedés kapcsán közölte: a körgyűrűnek meg kell épülnie, de nem mindegy, hogy milyen nyomvonalon.

Amíg meg nem épül, addig nem igazán lehet hozzányúlni a teherautó-forgalom szabályozásához. Ez az egyik legalapvetőbb probléma. Lehetetlen a parkolási helyzet is Budapesten. Addig nem várható el az emberektől, hogy átszálljanak a tömegközlekedési eszközökre, amíg nincsenek őrzött P+R parkolók - mondta Tarlós István.

Hozzátette: a parkolási rendszert egységesíteni kell Budapesten, mert addig fennmarad a mai kaotikus állapot.

Tarlós István arra a kérdésre, hogy kit látna szívesen a III. kerület polgármesteri székében, azt mondta: pártállástól függetlenül több alkalmas jelölt is van a posztra, de értékrendjében Bús Balázs áll hozzá a legközelebb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×