eur:
394.37
usd:
371.65
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Befellegzik a képviselői pluszjövedelmeknek?

A képviselői összeférhetetlenség szabályainak módosítása azt a célt szolgálja, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti képviselők az állami szférában egyáltalán ne végezhessenek gazdasági tevékenységet. Ezt az igazságügyi és rendészeti miniszter mondta a törvénymódosítás általános vitájának expozéjában a Parlamentben.

Petrétei József hozzátette: a változtatás a tulajdoni arányra tekintet nélkül kizárja, hogy a képviselő állami, vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságban vezető tisztségviselő, vagy felügyelőbizottsági tag legyen.

Hangsúlyozta: ugyancsak tilos lenne ezeknek a tisztségek az ellátása olyan gazdasági társaságban, amelyet állami, vagy önkormányzati tulajdonban lévő cég alapított.

Petrétei József azt mondta: képviselő szintén nem tölthet be vezető tisztséget privatizált szervezetben, vagy ez által alapított gazdasági társaságban, a magánosítástól számított két évig.

Géczi József Alajos, az MSZP vezérszónoka helyesnek nevezte az összeférhetetlenségi szabályok megváltoztatását, de úgy vélte: a tiltások mellett egy "érdekeltségi nyilatkozatot" tehetnének a képviselők.

Szűcs Lajos, a Fidesz képviselője szerint nem életszerű a szigorú tiltó szabályok bevezetése.

Úgy vélte: elegendő lenne, ha a képviselők és hozzátartozóik nyilvánosságra hoznák az említett szervezetekben betöltött tisztségeiket, valamint nyilatkoznának a kapott állami és uniós támogatásokról.

Fodor Gábor (SZDSZ) azt mondta: az előterjesztésben szereplőnél is szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokra van szükség.

"Megengedhetetlen, hogy önkormányzati képviselők és polgármesterek parlamenti képviselők legyenek" - jelentette ki.

Firtl Mátyás (KDNP) elfogadhatónak nevezte az előterjesztést.

Herényi Károly, az MDF vezérszónoka is támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×