eur:
395.91
usd:
358.41
bux:
71994.59
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Miért kerül négy forintba egy forint?

A fémek világpiaci árának jelentős emelkedése miatt egyre többe kerül előállítani az aprópénzeket. Az 1 forintos például valójában négy forintba kerül. Gyártásuk leállításával évi egymilliárd forintot lehetne spórolni.

A Népszabadság azt írja, a réz, a nikkel és a cink világpiaci árának drámai emelkedése miatt rohamosan drágul az aprópénzek gyártási költsége. Az 1 és 2 forintos gyártási költsége ma már többszöröse a névértéknek: az egyforintos érme előállítása például jelenleg mintegy négy forintba kerül, a kétforintosé nyolc forintra becsülhető. Miután világszerte az a tapasztalat, hogy ezen érméknek legfeljebb 15-20 százaléka vesz részt a forgalomban, felmerül a kérdés, érdemes-e ezeket az aprókat tovább gyártani. Gyártásuk leállítása közvetlenül évi egymilliárd forintnyi költséget takarítana meg, de további előnyökkel járna az árak ebből következő kerekítése, ami a pénzforgalom teljes költségét tovább mérsékelné.

A Napi Gazdaság szerint a költségvetési egyenlegjavító ötletek egyike a vagyonosodási vizsgálatok aktívabb adóhivatali alkalmazása lenne. Juhász István, az APEH szakmai elnökhelyettese szerint egyelőre csupán az SZJA bevallások alapján végzik ezeket. Jellemzően közérdekű bejelentések és más információk alapján indulnak az ellenőrzések. A mostani jogi szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a magánszemélyek beszerzéseiből kiindulva is vizsgálódjanak, holott megérné az erősítés - véli a lap: amíg 2004-ben az 585 vizsgált magánszemélynél összesen 2,7 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, addig 2005-ben 610 esetből 3,2 milliárd forintig jutottak.

A Világgazdaság cikkéből kiderül, a részleges "államosítás" is felvetődik a válságba jutott zalaegerszegi Zalabaromfi Zrt.-nél, mivel a lap információi szerint a százszázalékos állami tulajdonban lévő Bábolna Takarmányipari Kft. is tulajdont szerezhet a cégben. A vásárló cég - hasonlóan más beszállítókhoz - az adósságok fejében válhat részvényessé. A lap úgy tudja, a Zalabaromfi a bábolnai cégnek csaknem egymilliárd forinttal tartozik, és ez az összeg számít a zalaegerszegi társaság legnagyobb beszállítói adósságának. Szakértők szerint a tervezett tranzakció is egyértelművé teszi, hogy a Carnex birodalom összeomlott. A Mónos Péter befektető nevével fémjelzett csoport az évi 140-150 milliárd forintos összbevételével eddig az ország legnagyobb húsipari vállalkozása volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szabó László párizsi értékelése: ez a magyar parasport aranycsapata!

Szabó László párizsi értékelése: ez a magyar parasport aranycsapata!

A feladat, hogy a mindennapokban is nőjön a fogyatékkal élők iránti elfogadás, mindenkié, a médiáé is: "ne mástól várjuk el, hogy majd ő elvégezze azt a munkát, amit a fogyatékosok érdekében lehet végezni, hanem nézzük meg, hogy mi mit tehetünk értük" – fogalmazott az InfoRádióban a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Riasztást kapott Európa: itt a nyári pokol vége, de máris új veszély leselkedik ránk

Riasztást kapott Európa: itt a nyári pokol vége, de máris új veszély leselkedik ránk

Az időjárás-előrejelzések szerint a héten véget érhet Magyarországon is a szinte egész nyáron jelentős kánikula, azonban az extrém időjárás a hőhullámok végével sem szűnik meg Európában. A Severe Weather Europe friss elemzése szerint a hőséget okozó hőkupola-effektus megszűnésével dinamikusabban változó, extrém időjárás köszönthet be az Alpok régiójában és Közép-Európában, heves esőzéssel és áradásokkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×