eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Június 14-én megalakulhat az új kormány

Mély, átfogó, minden területre kiterjedő átalakítások sorozata kezdődik a közszolgálatban - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP választmányi ülésén.

A kormányprogramot május 30-án nyújtják be az Országgyűlésnek, június 14-én megalakulhat az új kormány, az utána következő napon pedig több mint másfél tucat törvényjavaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé, mondta Gyurcsány Ferenc.

Utána egy nagyon intenzív első másfél év. (...) 2008-ban már az intézmények túlnyomó többsége új feltételek között végzi a munkáját - mondta a politikus.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy mély, átfogó, minden területre kiterjedő átalakítások sorozata kezdődik a közszolgálatban, a változtatásokat pedig a politikához kapcsolódó igazgatásban kell kezdeni. Hangsúlyozta: kevesebb országgyűlési bizottságra, államtitkárra, kisebb kormányzatra, átalakuló minisztériumi struktúrára van szükség.

A szocialisták kormányfőjelöltje az egészségügy átalakításáról szólva azt mondta, az egészségügyben "mélyreható változások egész sora indul". Úgy fogalmazott, nincs nagy vita a koalíciós partnerrel: alapvetően abban kell megállapodni, hogy érvényesüljön a szolidaritási elv.

A politikus beszélt arról is, hogy az államháztartás egyensúlyhiánnyal küzd, de véleménye szerint "másfél év elegendő a pénzügyi kiigazításhoz", de az ország modernizálásához ennyi idő nem elég, mert nemcsak a pénzügyi kiigazítás a cél, hanem az új, modern Magyarország megteremtése.

Hiller István, a szocialista párt elnöke közölte: a választási adatok elemzéséből az derül ki, hogy az MSZP megerősödött vidéken és csökkentette lemaradását a fiatal korosztályokban. Hozzátette: ha ezeket az adatokat, eredményeket trenddé tudja formálni az MSZP, akkor átalakíthatja Magyarország politikai térképét. Ez a magyar baloldal modernizációját, a baloldal reneszánszát hozhatja el Magyarországon - közölte a pártelnök a választásokat értékelve.
Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke arról beszélt: az MSZP leendő koalíciós partnere mellett az ellenzékkel is együtt kíván működni, hogy meghozzák az ország érdekében álló döntéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×