eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Dávid Ibolya: az ellenfelem ellenfele nem feltétlenül a barátom

Egyik nagy párt programját sem tudja támogatni az MDF, a döntést a választókra kell bízni - jelentette ki a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Dávid Ibolya tagadta azokat az értesüléseket, amelyek szerint részben a baloldalhoz kötődő forrásokból finanszírozták az MDF kampányát.

Az MDF nem koronáz

Az MDF elnöke kijelentette: ígéretüket betartották, bejutottak a parlamentbe, így nem vesztek el a rájuk adott szavazatok. Arra törekednek, hogy a második fordulóban újra bebizonyosodjon: az MDF a harmadik erő a parlamentben, amely egyik oldal politikáját sem támogatja feltétel nélkül.

Az esetleges választási együttműködéssel kapcsolatban Dávid Ibolya azt mondta: az első fordulóban a választók többsége nem akart kormányváltást, és ezt figyelembe kell venni.

A pártelnök értékelése szerint nekik esélyt adott az első forduló, jelöltjeik versenyben tartását pedig úgy értékelte, hogy nem hagyják cserben a szavazóikat.

Dávid Ibolya szerint sem az MSZP, sem a Fidesz programját nem tudják támogatni, mivel előbbi halmozta fel a hatalmas költségvetési hiányt és államadósságot, míg utóbbi ígéretei csak olajat öntenének a tűzre.

Túl kell lépni a fekete-fehér közgondolkodáson, az ellenfelem ellenfele nem biztos, hogy a barátom - hangsúlyozta a politikus.

A párt jelöltjeiről

Az MDF elnöke elmondta: azért javasolták jelöltjeiknek, hogy ne lépjenek vissza, mert az MDF megerősödése jelenti az esélyt arra, hogy javuljon az ország helyzete.

A párt 46 jelöltje került be a választások második fordulójába, közülük eddig Dávid Ibolya tudomása szerint 10 lépett vissza, és még néhány további visszalépés is várható.

A politikus hozzátette: megérti azokat a jelöltjeiket, akik azért léptek vissza, mert "nem tudták elviselni a Fidesz iszonyú nyomását".

A sajtóban több helyen is megjelent információra, miszerint az MDF listáján mandátumot szerzett, a Tisztelet Társasága által jelölt képviselők közül többen is közel állnak Leisztinger Tamáshoz, akit többek MSZP-közeli vállalkozónak minősítenek, Dávid Ibolya azt mondta: ez is a Fidesz rágalomhadjáratának része.

Ezeket az embereket Gosztonyi János, a Tisztelet Társaságának elnöke javasolta, mi nem vizsgáltuk, kihez állnak közel, vagy hol dolgoznak; egyébként valamennyien kiváló szakemberek - tette hozzá az MDF elnöke.

Arra a felvetésre, hogy esetleg baloldali eredetű pénz került az MDF kampányába, Dávid Ibolya leszögezte: nem történt ilyen.

"Nem vált be az egységes jobboldal"

Az MDF vezetője kitért arra is: nem igazak azok a hírek, miszerint vidéken tömegesen adnák vissza tagsági igazolványaikat a párt tagjai.

Van néhány száz párttag, aki nem ért egyet a párt jelenlegi politikájával, de ők most valamennyien mikrofonhoz jutnak - tette hozzá.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: az MDF továbbra is kiáll a saját értékei mellett, és európai konzervatív politikát folytat.

A politikus szerint a 2002-es választásokkal kezdődő időszak valamennyi választása azt bizonyította, hogy az egységes, egypárti jobboldal tézise megbukott, nem lehet mindenkit egy karámba terelni, mert ez csökkenti a szavazatok számát.

Nem lehet olyan csoportot összehozni, ahol Csurka Istvántól Csintalan Sándorig mindenki jól érzi magát - vélte az MDF elnöke.

A szükséges lépéseket támogatják

Dávid Ibolya a választás után szükséges lépésekről azt mondta: a költségvetés rendbetétele az elsődleges szempont, hogy Magyarország részesedhessen 2007-től az uniós pénzügyi alapokból.

A politikus szerint azonnal meg kell szüntetni az állami pazarlást, ezután pedig a feladatok átcsoportosításával biztosítani lehet az államigazgatás olcsóbb működését.

Az MDF nem alkalmaz kettős mércét, ezért ha a következő kormány előterjeszti az erről szóló jogszabályokat, akkor azt a párt támogatja - tette hozzá.

A pártelnök megjegyezte: abba kell hagyni a hisztérikus politikát, mert ha folytatódik az elmúlt nyolc év "kötözött majom tánca", amelyben a kormány az öntömjénezéssel, az ellenzék a seprűnyél küllők közé nyomásával van elfoglalva, akkor fellendülés helyett balkanizálódik Magyarország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×