eur:
389.07
usd:
361.84
bux:
68534.81
2024. május 8. szerda Mihály

Megkezdték a külföldi szavazatok szétválogatását

Megkezdte az Országos Választási Bizottság a külképviseleteken leadott voksok szétválogatását. A csütörtök éjfélig Magyarországra érkezett 6.849, borítékba zárt szavazatot először megyénként, majd pedig egyéni választókerületenként, 176 felé osztják szét. A szavazólapokat vasárnap urnazárás után a többi közé keverik.

A nyilvántartásba vett 8112 külföldön szavazásra jelentkező magyar állampolgár közül 6849 szavazott a 90 külképviseleten - mondta az OVB elnöke. A budapesti választási központba érkezett urnákat először megvizsgálták, hogy érintetlen, sértetlen-e rajtuk a pecsét, majd a sajtó jelenlétében mindet felbontották.

Szigeti Péter szerint az OVB tagjai szétválogatják a lezárt borítékokat, de azokba nem tekinthetnek bele.

A nagy borítékban van két kis boríték és egy-egy nyilatkozat. A nyilatkozatok alapján lehet azonosítani, hogy a külföldön szavazó magyar állampolgár melyik területi listára, és melyik egyéni választókerület valamelyik jelöltjére adta le voksát - mondta az OVB elnöke.

Szigeti Péter szerint a testület feladata az hogy a területi listákra leadott szavazatokat megyék szerint szelektálja, az egyéni jelöltekre leadott szavazatokat pedig a választókörzet szerint válogassa szét.

Ezt követően a 176 egyéni választókerületi elnök Budapestről elszállítja a szavazatokat tartalmazó csomagot, majd a vasárnapi szavazóköri zárás után a lapokat belekeverik a kijelölt szavazóköri urnákba, hogy a szavazatok titkossága ne sérüljön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×