eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Akár 100 egyéni mandátum is eldőlhet vasárnap

A politológusok szerint sokan letudhatják a voksolást, már a választások első fordulójában. A mandátumok akár 100 választókerületben is eldőlhetnek április 9-én. Az InfoRádió által megkérdezett elemzők úgy látják: a kispártok legfeljebb listáról kerülhetnek be a parlamentbe.

Török Gáborpolitológus szerint a négy évvel ezelőtti 45 helyett a mostani első fordulóban legalább 40, legfeljebb 100 mandátum sorsa dőlhet el. A Vision Consulting igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a kispártok már messze nem képviselnek olyan súlyt az egyéni körzetekben, mint korábban.

Hangsúlyozta: a nagy pártok még nagyobbak, a kicsik pedig még kisebbek lettek az elmúlt négy évben, a regionális különbségek azonban megmaradtak. Mindkét nagy párt megszilárdította bázisát, így 40-45 százalékos támogatásra számíthatnak.

Török Gábor azt mondta: bizonyára lesz harmadik helyezettje a választásoknak, de döntő értelemben csak akkor lehet harmadikról beszélni, ha a párt eléri a 10 százalékos eredményt.

A mostani kispártoknak nincs akkora súlyuk, mint például a kisgazdáknak volt 1998-ban, akik a visszalépéseikkel döntötték el a választás eredményét - jelentette ki a politológus.

Giró-Szász Andráspolitológus sem tartja kizártnak, hogy az első fordulóban akár 90 körzetben eldőljön a mandátum sorsa. A Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: még a két parlamenti kispárt is a bekerülhet az Országgyűlésben.

Hangsúlyozta: a részvételi arányon is múlik, hogy valaki bekerül-e már az első forduló után a parlamentben. Ehhez az kell, hogy az adott térségben a választásra jogosultak több mint fele elmenjen szavazni, és a voksok 50 százalék feletti hányadát ugyanaz a jelölt kapja.

A 2002-es választás első fordulójában a 178 egyéni választókerület közül 45-ben dőlt el a képviselői hely sorsa. A politológus szerint ez a szám idén akár meg is duplázódhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×