eur:
388.95
usd:
360.67
bux:
68390.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gesztusok és öltözködés: ki nyerte a vitát?

A politikai kommunikációs szakértő szerint gesztusaiban és megjelenésében Gyurcsány Ferenc inkább egy vitaorientált üzletembernek, míg Orbán Viktor visszafogottabb politikusnak tűnt a miniszterelnökök-vitájában. Fűrész Gábor az InfoRádiónak azt mondta: a meggyőzés és a szimpátia a nem-verbális jelektől függ.

A politikai kommunikációs szakember szerint egy miniszterelnök-jelölti vita esetében nagyon sokat számítanak a gesztusok, hiszen a bizonytalan szavazók a szimpátia alapján döntenek.

"Különböző külföldi kutatások igazolták, hogy az emberek 60-70 százalékban a nem-verbális jelek alapján hozzák meg a döntésüket" - fogalmazott Fűrész Gábor az InfoRádióban.

A szakember úgy vélte, hogy a vita ebből a szempontból nagyon érdekes és meglepő eredményt hozott. "Korábban ugyanis az az elképzelés élt a köztudatban, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor karaktere nagyon sok tekintetben hasonló, márpedig ez a vita éppen ennek az ellenkezőjét bizonyította" - vélekedett Fűrész Gábor.

A politikai kommunikációs szakember Gyurcsány Ferencet a nem-verbális jelek alapján egy nagyon offenzív, vitaorientált, időnként talán gesztusai tekintetében kicsit erőszakos politikusnak látta, míg szerinte Orbán Viktor higgadtabb, nyugodtabb és visszafogottabb politikus benyomását keltette.

Fűrész Gábor szerint bár fontos az öltözködés is, de kisebb jelentősége van mint a gesztusoknak. A kommunikációs szakember szerint ezen a téren is hangsúlyosak voltak a két karakter közötti különbségek.

Míg Gyurcsány Ferenc megjelenésében inkább egy üzletemberre hasonlított, addig Orbán Viktor az óriásplakátokon is látható, visszafogottabb megjelenést hozta a szerda esti kétpárti vitán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×