eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hárommilliárdos kár az utakban

Eddig mintegy 2-3 milliárd forintos kár keletkezett a közutakban az áradások miatt. Az árvízi helyzet miatt felfüggesztették az M0-ás északi Duna-hídjának építését.

Eddig 516 embert kellett kitelepíteni otthonából az ár- és belvíz miatt. 158 kilométeren rendkívüli vészhelyzetet rendeltek el, harmadfokú készültség pedig több mint 1300 kilométeren van.

Az áradás több mint 32 ezer embert és 11 ezer épületet veszélyeztet országszerte.

Továbbra is a Duna Pest és Komárom-Esztergom megyei szakaszán a legkritikusabb a helyzet. A folyó vízállása Budapestnél meghaladta az utóbbi 100 évben mért legmagasabb értéket; délután 5-kor 860 centiméter volt a vízszint. A tetőzést szerdán hajnalra várják, a Duna vízállása akkor elérheti a 865 centimétert is. Komáromnál már apadni kezdett a folyó.

Harmadfokú a védekezés a Tiszán Záhony és Tiszafüred között, valamint a Bodrog, a Takta, a Hortobágy-Berettyó és a Körösök mentén.

A Belügyminisztérium már elutalta az előleget a védekezéshez

A Belügyminisztérium 180,4 millió forintot utalt át az árvíz sújtotta Pest megyei településeknek.

Lamperth Mónika döntésére a védekezéshez előleget kapott Dunabogdány, Kismaros, Kisoroszi, Leányfalu, Lórév, Nagymaros, Pócsmegyer, Szentendre, Szigetmonostor, Szob, Tahitótfalu, Vác, Verőce és Visegrád. A támogatás már szerdán a települések számláján lesz.

A Paksi Atomerőmű biztonságban van

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint a Paksi Atomerőmű és az ország Duna partján fekvő termelőüzemei biztonságban vannak, és az azokhoz vezető utak is járhatók.

Az árvízi helyzet miatt felfüggesztették az M0-ás északi Duna-hídjának építését és a dunaújvárosi híd kivitelezésével is leálltak az építők, ami várhatóan legalább háromhetes csúszást jelent az eredetileg tervezett átadási időponthoz képest.

Útlezárások

A bajai Duna-hidat hétfőn lezárták, hogy a gemenci természetvédelmi terület vadállományát ki tudják menteni a szakemberek.

A 2-es főutat Sződligetnél, Vácnál és Gödnél zárták le, Budapest határa és a dunakeszi körforgalom között 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben.

Kritikus a helyzet a 11-es főúton, ahol útzár van Leányfalu és Tahi között. Közúton továbbra sem közelíthető meg Tahitótfalu, Pilismarót, Dömös, Kisoroszi, Pócsmegyer és Szigetmonostor. Lezárták a mohácsi komphoz vezető utat is.

Lezárják a Sió-zsilipet

Napokon belül teljesen lezárják a Sió-zsilipet az elrendelt árvízvédelmi készültség miatt - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Csonki István elmondta: az első- és másodfokú védekezés miatt a korábbi tervekkel ellentétben teljes mértékben megszüntetik a vízeresztést a Balatonból. Emlékeztetett arra, hogy a tó vízállása jelenleg 114 centiméter, a vízszint négy centivel haladja meg az optimális szintet.

Európa több pontján is kritikus a helyzet

Továbbra is kritikus a helyzet több európai országban az áradások miatt. Alsó-Ausztriában újabb két helyen szakította át a gátat a Morva.

Az országban egy kisfiú meghalt az áradások miatt. Az alsó-ausztriai tartományi vezetés 3 millió euró, vagyis mintegy 780 millió forint gyorssegélyt szavazott meg az árvízkárosultaknak.

Nem sokkal korábban Észak-Csehországban tetőzött az Elba. A helyzet továbbra is kritikus a térségben. Csehország északi részén eddig 2500 embert költöztettek ki otthonából, több száz lakásban pedig napok óta nincs áram.

A csehországi árvizekben eddig heten haltak meg, ketten eltűntek. A cseh belügyminiszter úgy vélte: az árvízi helyzet várhatóan péntekig nem javul, mert a következő napokra is esőt és felmelegedést jeleztek a meteorológusok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×