INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A parlamenti pártok a mezőgazdaságról tanácskoztak

InfoRádió / MTI
A négy parlamenti párt képviseloi szerint egységes szempontokat kell alkalmazni a mezogazdaságban az ágazat hosszú távú fejlesztése érdekében. A négypárti agráregyeztetést az MDF kezdeményezte.
MSZP: jövedelem-kiegészítés és tisztes kivonulás

Karakas János MSZP-s országgyűlési képviselÕ szerint a magyar mezőgazdaságban - annak sajátos struktúrája miatt - még több évig szükség lesz a jövedelem-kiegészítésre.

A kormánypárti politikus hozzátette: emellett meg kell teremteni a tisztes kivonulás lehetőségét az ágazatból mindazok számára, akik a továbbiakban nem kívánnak mezőgazdasági termeléssel foglalkozni.

Fidesz:a föld maradjon magyar tulajdonban

Kékkői Zoltán fideszes képviselő emlékeztetett arra, hogy a nagyobbik ellenzéki párt kiáll amellett, hogy a föld maradjon magyar tulajdonban. Az ellenzéki képviselő szerint a Fidesz nem kíván különbséget tenni a gazdaságok mérete szerint a támogatások elosztásakor.

SZDSZ: változó termelési struktúra

Kis Zoltán az SZDSZ szakpolitikusa fontosnak tartotta, hogy mintegy kétmillió hektáron megváltozzon a termelési struktúra a mezőgazdaságban. Úgy vélte: a földszerzés terén a magyarokat kell előnyben részesíteni.

MDF: ellentmondás a Fidesz és a Magosz programja között

Raskó György, a négypárti egyeztetést kezdeményező MDF agrár-szakpolitikusa úgy vélte: ellentmondás van a Fidesz és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek által készített agrárprogram között, mert a Magosz elsősorban a családi gazdaságokat kívánja preferálni, és a birtokméret szerint különbséget tenne a támogatások odaítélésénél.

A címlapról ajánljuk