INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Stumpf: a Fidesz-győzelem "nem egyszerű baleset"

Infostart / InfoRádió
A hétvégi időközi választásokon elért Fidesz-győzelem azt mutatja, hogy az ellenzéki párt mobilizációs ereje sokkal nagyobb, mint az MSZP-é - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István politológus, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere közölte: a szentendrei időközi választásból olyan következtetések adódhatnak, amelyek prognosztizálhatják a parlamenti választások "fejleményeit".

A politológus szerint azért a szentendrei választást érdemes kiemelni - szemben a mosonmagyaróvárival -, mert egy Budapesthez közeli városról van szó, és sokan, mintegy kilencezren szavaztak.

Az a 20 százalékos előny, amellyel a Fidesz nyert, nem egyszerű baleset, mivel korábban szocialista polgármester irányította a várost, és a tapasztalatok szerint ez egy "billegő" választási körzet - hangsúlyozta Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke úgy véli: a szocialisták vagy súlyos hibákat követtek el a kampányüzeneteket illetően, vagy nagy baj van a párt mozgósító-képességével.

A politológus szerint a szentendrei választás azt jelezheti, hogy a közvélemény-kutatások eredményeihez képest sokkal erősebb a protesthangulat.

Ahogy négy évvel ezelőtt a kutatók alábecsülték a szocialista protestszavazók számát, elképzelhető, hogy most a fideszeseket nem lehet mérni - tette hozzá Stumpf István.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz jobban építette fel a mozgósítási rendszerét, míg a szocialisták mintha lemaradtak volna ebben - összegezte a szentendrei választás tapasztalatait a politológus.

Lakner Zoltán politológus korábban azt mondta az InfoRádiónak, hogy az eredményekből csak helyi szinten lehet következtetést levonni.
A címlapról ajánljuk