eur:
393.27
usd:
367.42
bux:
66499.59
2024. április 25. csütörtök Márk

Megállíthatatlanul terjed a "meggörnyesztő láz"

Szinte megállíthatatlanul terjed az Indiai-óceán szigetvilágában a szúnyogok terjesztette vérzéses láz, a sikungunya - mondta az InfoRádióban Lakos András infektológus szakorvos. A szakember hozzátette: nem zárható ki, hogy nyáron Európában is megjelenik a betegség, mivel az azt terjesztő szúnyog jelen van a kontinens több országában.

Lakos András közölte: az Indiai-óceán szigetvilágában robbanásszerűen megszaporodott a betegséget terjesztő ázsiai tigrisszúnyog, mert a megszokottnál tovább tartott az esős évszak.

Mostanra mintegy negyedmillió ember betegedett meg, a Franciaországhoz tartozó Reunion szigetén a lakosság egynegyede, Mauritius szigetén és a Sechelles-szigeteken a lakosság tíz százaléka fertőződött meg, több százan meghaltak - tette hozzá a szakorvos.

Lakos András elmondta: a sikungunya vérzéses láz, amely egy hétig magas lázzal jár, és utána hónapokig tartó súlyos ízületi és izomfájdalmakat hagy maga után. A betegség neve szuahéli nyelven azt jelenti: meggörnyesztő láz.

A fertőzés gyógyíthatatlan, nincsen rá antibiotikum - hangsúlyozta az infektológus szakember.

A tigrisszúnyog már közel van

A betegséget terjesztő szúnyog az újrafeldolgozásra szánt autógumikkal eljutott az Egyesült Államokba, ahol a déli államokból az autópályák mentén terjedt tovább. Az Indiai-óceán szigetei között elsősorban a turistaforgalommal terjedt tovább.

A tigrisszúnyog az autógumikkal eljutott Belgiumba és Olaszországba is, Rómában például már ez a leggyakoribb szúnyogfaj, amely ráadásul akár egy konzervdoboznyi esővízben is képes szaporodni.

Ugyanilyen módon a betegség eljuthat Magyarországra is - hangsúlyozta Lakos András.

Az infektológus szakorvos hozzátette: ha a betegség terjesztője jelen van, akkor nagyon könnyen megjelenhet a vírus is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×