eur:
394.4
usd:
355.77
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Április végéig kell bejelenteni a luxuslakásokat

Március végétől elérhetők a www.budapest.hu portálon a luxusadó-rendelettel kapcsolatos információk - mondta az InfoRádióban a Fővárosi Önkormányzat főjegyzője. Annak, akit érint az adózási forma, április végéig kell bejelentkeznie a Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályán.

Aki ezt elmulasztja, az éppúgy bírságra számíthat, mint más adónem esetében - mondta Tiba Zsolt.

A főváros honlapján a hónap végétől irányítószámra és utcára lebontva olvasható lesz, hogy a házak melyik értékövezetbe tartoznak.

A fővárosi ingatlanokat 15 értékövezetbe sorolták. A legalacsonyabb körzetben, egy többlakásos épületben 130 ezer forintos négyzetméterárral számoltak, míg a legmagasabban egy családi ház esetében 700 ezer forinttal kalkuláltak.

Ha valakinek a 9-es értékövezetben van lakása, annak 400 ezer forintos négyzetméterárral kell beszoroznia az ingatlan alapterületét. Egy 300 négyzetméteres lakásnál ebben az esetben 120 millió forintot ér az ingatlan. Az értéket azonban korrigálni is lehet, ha például a ház régi, felújításra szorul, vagy rossz fekvésű.

Ha ilyen korrekciót az önbevallásos adózás során nem lehet érvényesíteni, akkor a 100 millió forint feletti összeg, azaz a példa esetében 20 millió forint az adó alapja. Ennek az összegnek kell a fél százalékát, azaz 100 ezer forintot, befizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×