eur:
394.4
usd:
355.77
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Litván György: "Nem értették meg a forradalom lényegét"

A rendszerváltozás az ötvenhatos forradalom jegyében ment végbe, de azóta csak vitáznak róla, a lényegét nem értették meg - mondta Litván György történész az InfoRádióban. A ELTE Szociológiai Intézetének nyugalmazott tanárát történelmi kutatásaiért Széchenyi-díjjal tüntették ki.

A rendszerváltozás egyértelműen a forradalom jegyében ment végbe, mindenki emlékszik, milyen nagy hatása volt Nagy Imre újratemetésének, a mártírok és az életben maradt harcosok rehabilitálásának - hangsúlyozta a történész.

Litván György szerint ugyanakkor döbbenetes, hogy mennyire tudatlanok voltak ekkoriban az emberek a forradalom eseményeit, következményeit és a megtorlás nagyságát illetően.

A szakember hozzátette: a rendszerváltozás óta leginkább viták és veszekedések témája volt a forradalom.

Azt kellene megérteni, hogy ez nem kizárólagosan munkás-, vagy polgári forradalom volt, hanem egy sokszínű esemény, amely kiterjedt a társadalom nagy részére, és a nemzet egyesülni tudott benne. Ez az, amit sokan nem tudnak megérteni és tudomásul venni - hangsúlyozta Litván György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×