eur:
394.4
usd:
355.77
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Kossuthból és Petőfiből sok van

Több mint száz utcanév őrzi ma Budapesten az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékét. A legtöbb utcát Újpesten és a XV. kerületben nevezték el a márciusi események résztvevőiről.

Mészáros György utcanévszakértő az InfoRádióban azt mondta: jelenleg 111 utcanév őrzi a forradalom katonáinak emlékét, korábban viszont ennél is több volt. A városegyesítés miatt 84 közterület nevét kellett megváltoztatni.

Kossuthról, Petőfiről, vagy Batthyányról szinte minden városrészben elneveztek közterületeke.

A XVII. kerület kialakításakor több utcának is új nevet kellett adni, hiszen négy olyan 48-as személyiség is volt, akiről Rákoscsabán, Rákoskeresztúron, Rákoshegyen és Rákosligeten is elneveztek utcát.

Elsőként Kispesten mertek közterületeket elnevezni a forradalmon alakjairól, itt már 1871-ben volt Kossuth, Batthyány és Petőfi utca.

A 13 aradi vértanú emlékét azonban még sokáig nem őrizték így. Mára azonban egész városrészek emlékeztetnek rájuk.

Újpesten és Rákoscsabán az összes vértanúnak van utcája, de Pesterzsébeten és Soroksáron is 11-üknek állítanak így emléket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×