INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Alkotmányellenes a luxusadó?

Infostart / InfoRádió
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint alkotmányellenes a luxusadó. A szervezet a többi mellett azt kifogásolja, hogy csak magánszemélyeknek kell megfizetni, és az adófajta nem veszi figyelembe az arányos közteherviselés elvét.

Petykó Zoltán, a szervezet elnöke az InfoRádióban kifogásolta, hogy a jogszabály alanyai kizárólag magánszemélyek. A gazdálkodó szervezeteknek, vagy a közintézményeknek nem kell megfizetniük.

A törvény nem veszi figyelembe az arányos közteherviselés elvét sem, hiszen akinek több, egyenként 99 millió forintos lakása van, annak nem kell luxusadót fizetnie. Viszont ha egy 105 millió forintos ingatlannak több tulajdonosa is van, akkor azok mindegyike fizeti az adót.

Ráadásul a luxusadót nem is vagyonarányosan kell fizetni, hiszen a telek nem tárgya az adónak; ha egy igen drága telken áll egy kis értékű ház, az után nem kell luxusadót fizetni.

Petykó Zoltán szerint az alkotmány azt mondja ki, hogy a magánszemélyeknek jövedelem- és vagyonarányosan kell viselniük a közterheket.

Erre pedig a személyi jövedelemadó szolgál. A szervezet elnöke azt is kifogásolta, hogy az adót a megszerzett vagyonra visszamenőleg vetik ki.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk