eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma

Alkotmányellenes a luxusadó?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint alkotmányellenes a luxusadó. A szervezet a többi mellett azt kifogásolja, hogy csak magánszemélyeknek kell megfizetni, és az adófajta nem veszi figyelembe az arányos közteherviselés elvét.

Petykó Zoltán, a szervezet elnöke az InfoRádióban kifogásolta, hogy a jogszabály alanyai kizárólag magánszemélyek. A gazdálkodó szervezeteknek, vagy a közintézményeknek nem kell megfizetniük.

A törvény nem veszi figyelembe az arányos közteherviselés elvét sem, hiszen akinek több, egyenként 99 millió forintos lakása van, annak nem kell luxusadót fizetnie. Viszont ha egy 105 millió forintos ingatlannak több tulajdonosa is van, akkor azok mindegyike fizeti az adót.

Ráadásul a luxusadót nem is vagyonarányosan kell fizetni, hiszen a telek nem tárgya az adónak; ha egy igen drága telken áll egy kis értékű ház, az után nem kell luxusadót fizetni.

Petykó Zoltán szerint az alkotmány azt mondja ki, hogy a magánszemélyeknek jövedelem- és vagyonarányosan kell viselniük a közterheket.

Erre pedig a személyi jövedelemadó szolgál. A szervezet elnöke azt is kifogásolta, hogy az adót a megszerzett vagyonra visszamenőleg vetik ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×