eur:
393.96
usd:
369.34
bux:
65776.04
2024. április 23. kedd Béla

Több mint egymillió nézőt veszítettek a magyar mozik

Az év végén megjelenő magyar filmek mentették meg a magyarországi mozikat, de a működtetők így is egymillió nézőt és 700 millió forintot veszítettek tavaly az előző évhez képest.

A Világgazdaság szerint több mint egymillió nézőt és 700 millió forintot veszítettek a magyarországi mozik 2005-ben. A visszaesés súlyosabb is lehetett volna, ha nincsenek az év utolsó negyedében megjelenő hazai produkciók. A Filmforgalmazók Egyesületének legfrissebb adatai szerint tavaly 12,45 millióan mentek moziba, ez kilenc százalékos visszaesést jelent 2004-hez képest, míg a bevételek hét százalékkal, 10,10 milliárd forintra mérséklődtek.

A Népszabadság azt írja, hogy húsvét közeledtével szigorodnak az élelmiszer-ellenőrzések. A napokban egyéves csokitojásért, szalmonellás húsért büntettek az ellenőrök. A termelők a minőségi problémákért az importot és a feketézőket hibáztatják. Az ellenőrzések főként húskészítményeket és étkezési tojásokat érintettek - összességében 3150 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, és 9,4 millió forint minőségvédelmi bírságot róttak ki.

A Magyar Nemzetben az olvasható: ismét elutasította a Legfőbb Ügyészség Deutsch-Für Tamásnak, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének a feljelentését, aki Gyurcsány Ferenc kormányfő családi cége, a Fittelina Kft. ügyében legutóbb március 8-án fordult a nyomozó hatósághoz. A Legfőbb Ügyészség azért döntött az elutasítás mellett, mert tartalma alapján nem újabb feljelentésként, hanem a korábbi ügyben hozott, elutasító határozattal szembeni megismételt panaszként értékelte a beadványt.

Az Index "Politikai krimi Szentendrén" címmel közöl írást. Szentendrén az MSZP, a Fidesz és a Harmadik Út jelöltje küzd a szavazatokért. Vasárnap még csak féléves mandátumú polgármestert választanak, de a kampány már rendőrségi és választóbizottsági feljelentést is hozott. A településen harminc helyen felállított, Dietz Ferenc tulajdonában lévő állványok egy részét valakik összetörték, a rajtuk lévő, arcképét ábrázoló plakátokra pedig az MSZP plakátjait ragasztották. Nem ez az első kampányügy a városban. Drobilisch Erzsébetet, a szocialisták jelöltjét választási visszaéléssel vádolják. A Fidesz azt kifogásolja, hogy március 3-án este az egyik helyi klubba meghirdetett koncerten a jelölt bejelentette: a résztvevő fiatalok a belépőjegyekre, a szendvicsekre és az italokra az ő vendégei.

A Napi Gazdaság arról a most elkészült dunaújvárosi kutatási projektépületről ír, amelyen azt mutatják be, miként lehet szuperhatékony energetikai felújítást végezni egy ingatlanon úgy, hogy élhetőbb környezetben a töredékére csökkenjenek a fenntartási költségek. A 80 százalékosra becsült energia-megtakarítást vastag szigeteléssel, speciális légtömör ablakok beépítésével, hővisszanyerős, kiegyenlített szellőzés kialakításával és hatékony szabályozással kívánják elérni. A használati melegvíz-ellátást, valamint a fűtési energia egy részét a tetőre és a homlokzatra szerelt napkollektorokkal oldják meg. A panelház 200 milliós felújítási költségéből csak 12,5 millió forintot állnak a lakók.

A portfolio.hu azt írja: az új történelmi csúcsot követően visszatért a februári gyorsjelentések időszakában irányadó, 22,000 pontos szint közelébe a BUX. A jelentős korrekció és forintgyengülés időszakában hozott befektetői döntések közepette érdemes mérlegelni, hogy az elemzők mely részvényektől számítanak erősebb profit dinamikára a következő időszakban - mindez fontos indikációt adhat a jövőben várható árfolyam mozgások szempontjából. A portfolio.hu legfrissebb elemzői konszenzusa alapján az Egis és a MOL vonatkozásában lettek a legoptimistábbak a szakértők a decemberi állapothoz képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×