INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Alkotmánybírósághoz fordult az államfő az állami kitüntetések miatt

Infostart / InfoRádió
Alkotmánybírósághoz fordult Sólyom László köztársasági elnök, mivel úgy véli: olyanokat is Kossuth- és Széchenyi-díjra, valamint állami kitüntetésre terjesztett fel a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akiknek "a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésében való részesítése - az Alkotmány értékrendje alapján - nem támogatható". Az államfő kételyei ellenére aláírta az előterjesztéseket.

Alkotmánybírósághoz fordult a köztársasági elnök a március 15-i Nemzeti Ünnep alkalmából a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állami kitüntetésekre, valamint Kossuth- és Széchenyi-díjak adományozására vonatkozó előterjesztése miatt.

Sólyom László azért döntött így, mert a határozat aláírása előtt áttekintette a kitüntetésre javasoltak listáját és az indoklásokat. Az államfő ezek alapján úgy vélte, hogy "a kitüntetésre javasolt személyek között szerepelnek olyanok, akiknek a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésében való részesítése - az Alkotmány értékrendje alapján - nem támogatható" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Tárgyalásos alapon nem ment

Sólyom László kísérletet tett arra, hogy a kormány, illetve a miniszterelnök módosítsa előterjesztését, de ez nem vezetett eredményre.

Az Alkotmánybíróság korábbi határozatai ebben a kérdésben nem foglalkoztak az elnöki hatáskörrel, ezért Sólyom László szerint nyitott kérdés, hogy "a kitüntetési ügyekben milyen mértékben érvényesítheti a köztársasági elnök saját meggyőződése alapján az Alkotmány értékrendjét, és tagadhatja meg adott esetben a kitüntetés adományozását".

Fenntartásai vannak, de aláírta

Mivel a kérdésben csak az Alkotmánybíróság hozhat mindenkire kötelező határozatot, Sólyom László hétfőn alkotmányértelmezési indítvánnyal fordult a testülethez.

A március 15-i kitüntetésekre vonatkozó előterjesztést a köztársasági elnök - fenntartásai mellett - aláírta.

Kapcsolódó hang

Papp Gábor alkotmányjogász
 


A címlapról ajánljuk