eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Alkotmánybírósághoz fordult az államfő az állami kitüntetések miatt

Alkotmánybírósághoz fordult Sólyom László köztársasági elnök, mivel úgy véli: olyanokat is Kossuth- és Széchenyi-díjra, valamint állami kitüntetésre terjesztett fel a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akiknek "a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésében való részesítése - az Alkotmány értékrendje alapján - nem támogatható". Az államfő kételyei ellenére aláírta az előterjesztéseket.

Alkotmánybírósághoz fordult a köztársasági elnök a március 15-i Nemzeti Ünnep alkalmából a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állami kitüntetésekre, valamint Kossuth- és Széchenyi-díjak adományozására vonatkozó előterjesztése miatt.

Sólyom László azért döntött így, mert a határozat aláírása előtt áttekintette a kitüntetésre javasoltak listáját és az indoklásokat. Az államfő ezek alapján úgy vélte, hogy "a kitüntetésre javasolt személyek között szerepelnek olyanok, akiknek a Magyar Köztársaság legmagasabb szintű elismerésében való részesítése - az Alkotmány értékrendje alapján - nem támogatható" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Tárgyalásos alapon nem ment

Sólyom László kísérletet tett arra, hogy a kormány, illetve a miniszterelnök módosítsa előterjesztését, de ez nem vezetett eredményre.

Az Alkotmánybíróság korábbi határozatai ebben a kérdésben nem foglalkoztak az elnöki hatáskörrel, ezért Sólyom László szerint nyitott kérdés, hogy "a kitüntetési ügyekben milyen mértékben érvényesítheti a köztársasági elnök saját meggyőződése alapján az Alkotmány értékrendjét, és tagadhatja meg adott esetben a kitüntetés adományozását".

Fenntartásai vannak, de aláírta

Mivel a kérdésben csak az Alkotmánybíróság hozhat mindenkire kötelező határozatot, Sólyom László hétfőn alkotmányértelmezési indítvánnyal fordult a testülethez.

A március 15-i kitüntetésekre vonatkozó előterjesztést a köztársasági elnök - fenntartásai mellett - aláírta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×