eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nehezen mozgósítanak a pártok?

A közvélemény-kutatók szerint a pártok a választások előtti hetekben sem tudták megszólítani azokat a társadalmi rétegeket, amelyek körében eddig sem voltak túl népszerűek. Az MSZP-t főleg a városban élő idősebbek, míg a Fideszt a kisebb településeken élő fiatalok támogatják.

A Medián kutatási igazgatója az InfoRádióban azt mondta, hogy a nyugdíjasok továbbra is főleg a szocialistákat támogatják. A Fidesz annak ellenére sem nyert szavazókat ebben a körben, hogy több választási ígéretet is megfogalmazott számukra.

Karácsony Gergely elmondta: a Fidesz-szavazók többsége a kisebb településen élő, vallásos fiatalok köréből kerül ki. A szocialisták továbbra is az idősebb városiakra számíthatnak. A nyugdíjasok 58 százaléka támogatja az MSZP-t, 31 százalékuk a Fideszt.

A szabad demokratákra az eddigiekhez hasonlóan a nagyvárosban élő, főleg a budapesti értelmiségiek szavaznának. Az MDF bázisa már nehezebben körvonalazható, de a kisebbik ellenzéki párt támogatóinak többsége is városi értelmiségi.

Szinte ugyanezt mérte a Szonda Ipsos is. Felmérése szerint a Fideszt zömmel az 50 év alattiak, az MSZP-t pedig az 50 év felettiek támogatják.

Závecz Tibor véleménykutatási igazgató az InfoRádióban azt mondta: minél kisebb egy település, annál több Fidesz-szimpatizáns él ott. Ugyanez igaz fordítva is: a nagyobb településeken nő az MSZP-támogatók száma.

A szabad demokratákat az idősebb korosztály már alig támogatja, szimpatizánsaik többsége inkább középkorú, vagy fiatal diplomás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×