eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az MSZP a "díszcigánnyal" vág vissza

A Fidesz elnökének egy több mint két évvel ezelőtti kijelentésének értelmezésére kérték a nagyobbik ellenzéki párt kampányfőnökét szocialista politikusok a "díszzsidózással" összefüggésben. A Fidesz szerint Orbán Viktor éppen a cigányság érdekében szólalt fel.

Teleki László, a szociális tárca romaügyi politikai államtitkára és Kállai Katalin, az MSZP országos elnökségének tagja elfogadhatatlannak nevezte, hogy Orbán Viktor 2003. október 4-én, a Lungo Drom egyik vidéki rendezvényén "díszcigányoknak" nevezte a baloldali roma politikusokat.

A kormánypárti politikusok közleményükben felidézték, hogy az ehhez hasonló, elfogadhatatlan "díszzsidó" kifejezés miatt Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke azt mondta: méltatlan a képviselőjelöltségre, aki így fogalmaz.

"Kérdezzük tehát Rogán Antalt: ezek után méltónak tartja-e Orbán Viktort az ország vezetésére? Mi nem" - írták.

Orbán a cigányok érdekében beszélt

"A szocialista politikusok durván csúsztatnak, egymással köszönő viszonyban sem lévő kijelentéseket párosítanak, mosnak össze. Az MSZP-s Pásztor Tibor egy személyre szóló, negatív kicsengésű, antiszemita-rasszista felhanggal bíró kijelentést tett, amikor Deutsch-Für Tamást a Fidesz kettes számú díszzsidójának nevezte" - írta közleményében a Lungo Drom elnöke.

Farkas Flórián fideszes képviselő szerint Orbán Viktor ezzel szemben "éppen a cigányság érdekében szólalt fel, pozitív megközelítésben, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a roma embereket hiteles, megbízható emberek képviseljék az Országgyűlésben".

"A leghatározottabban tiltakozunk, hogy a kormányoldal képviselői kínos magyarázkodásaik során sértegessék az embereket, egész népcsoportokat, és belerángassák a cigányságot a politikai sárdobálásba" - írta a politikus.

A "díszzsidózó" politikus nem indul a választáson

Lemondott országgyűlési képviselőjelöltségéről a szocialista Pásztor Tibor, aki internetes naplójában a Fidesz kettes számú díszzsidójának nevezte Deutsch-Für Tamást.

"Nem engedhetem, hogy a Fidesz az én meggondolatlan naplóbejegyzésemet felhasználva próbálja elfedni saját kampányának törvénytelenségeit, ezért a mai nappal lemondtam a Magyar Szocialista Párt fővárosi választási listáján való szereplésről" - írta blogjában a politikus hétfőn.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×