INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Az MSZP a "díszcigánnyal" vág vissza

InfoRádió / MTI
A Fidesz elnökének egy több mint két évvel ezelőtti kijelentésének értelmezésére kérték a nagyobbik ellenzéki párt kampányfőnökét szocialista politikusok a "díszzsidózással" összefüggésben. A Fidesz szerint Orbán Viktor éppen a cigányság érdekében szólalt fel.

Teleki László, a szociális tárca romaügyi politikai államtitkára és Kállai Katalin, az MSZP országos elnökségének tagja elfogadhatatlannak nevezte, hogy Orbán Viktor 2003. október 4-én, a Lungo Drom egyik vidéki rendezvényén "díszcigányoknak" nevezte a baloldali roma politikusokat.

A kormánypárti politikusok közleményükben felidézték, hogy az ehhez hasonló, elfogadhatatlan "díszzsidó" kifejezés miatt Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke azt mondta: méltatlan a képviselőjelöltségre, aki így fogalmaz.

"Kérdezzük tehát Rogán Antalt: ezek után méltónak tartja-e Orbán Viktort az ország vezetésére? Mi nem" - írták.

Orbán a cigányok érdekében beszélt

"A szocialista politikusok durván csúsztatnak, egymással köszönő viszonyban sem lévő kijelentéseket párosítanak, mosnak össze. Az MSZP-s Pásztor Tibor egy személyre szóló, negatív kicsengésű, antiszemita-rasszista felhanggal bíró kijelentést tett, amikor Deutsch-Für Tamást a Fidesz kettes számú díszzsidójának nevezte" - írta közleményében a Lungo Drom elnöke.

Farkas Flórián fideszes képviselő szerint Orbán Viktor ezzel szemben "éppen a cigányság érdekében szólalt fel, pozitív megközelítésben, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a roma embereket hiteles, megbízható emberek képviseljék az Országgyűlésben".

"A leghatározottabban tiltakozunk, hogy a kormányoldal képviselői kínos magyarázkodásaik során sértegessék az embereket, egész népcsoportokat, és belerángassák a cigányságot a politikai sárdobálásba" - írta a politikus.

A "díszzsidózó" politikus nem indul a választáson

Lemondott országgyűlési képviselőjelöltségéről a szocialista Pásztor Tibor, aki internetes naplójában a Fidesz kettes számú díszzsidójának nevezte Deutsch-Für Tamást.

"Nem engedhetem, hogy a Fidesz az én meggondolatlan naplóbejegyzésemet felhasználva próbálja elfedni saját kampányának törvénytelenségeit, ezért a mai nappal lemondtam a Magyar Szocialista Párt fővárosi választási listáján való szereplésről" - írta blogjában a politikus hétfőn.

A címlapról ajánljuk